23 Mayıs 2011 Pazartesi

IR (infrared) kamera yapımı/gece görüş

IR (infrared) kamera yapımı
Eğer fotoğraf makinası yada web kameranıza kızılötesi özellik kazandırmak isterseniz bunu aşağıdaki şekilde kolaylıkla yapabileceksiniz.

Gerekli olan malzemeler;
Fotoğraf filmi,
Web kamerası yada fotoğraf makinası,
Kızıl ötesi ışık kaynağı, (Bunu yapmak için piyasada satılan kızılötesi LED leri kullanabilirsiniz.)


Proje genel olarak; fotoğraf makinasının yada web kamerasının algılayıcı sensörünün önüne fotoğraf filminin eklenmesinden ibaret.
Biraz detaylandırırsak;

IR (infrared) kamera yapımı için öncelikli olarak elinizdeki webcam'in dış plastik kapağını açıyoruz. Kameranınızn içinden, resimdeki gibi üzerinde lensin olduğu ışık algılayıcısı çıkacaktır.


Lensin önünde bir IR filtresi mevcuttur. Bu IR filtresini elinizde hareket ettirdikçe rengi değişir. Bu minik IR filtresini artık kullanmayacağız.

Yerinden gönül rahatlığıyla çıkarabilirsiniz.



Kendi IR filtremizi kendimiz yapacağız. Kullanılmış film pozundan, bir önceki aşamada elimizi geçen IR filtresi ile aynı ebatlarda yeni IR filtresini kesiyoruz.



Yeni IR filtremizi, lensin ön kısmına gelecek şekilde elektronik devre üzerine yapıştırıyoruz. Bu arada bu ışık sesörünün toz almamasına ve dokunmamaya dikkat etmeliyiz.




Kameranın lensini tekrar eski yerine monte ediyoruz.



Kameramızın diğer parçalarını da monte ederek eski haline getiriyoruz.

IR ışık kaynağı ile aydınlatılmış yüzeylerde kameranın nasıl çalıştığını görmek için, karanlık bir odada televizyonunuzun kumandasını herhangi bir cisme tutup düğmelerine basın. Gözle görülmeyen bu ışığı kameranız görecek ve bu ışık tarafından aydınlatılan bölgeyi, kameranız çekim altına alabilecektir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

'''ÇOOOK TEŞEKKÜRLER****** ÜSTAD SÜPER PAYLAŞIM******