oyunlar

oyunların bulunduğu yer oyu nlar tamamen yasal ve bedava dır

 Alien Arena 2008
Alien Arena, ücretsiz olarak dağıtılan bir çok oyunculu aksiyon oyunudur. Tüm dünyada internet bant genişliğinin artmasıyla multiplayer moduna yoğunlaşılsa da oyunun singleplayer modu da mevcut olup bot'lara karşı oynayabiliyorsunuz.
Online bir FPS oyununu ilk defa oynayacaksanız, öncelikle buna hazır olmak için antrenman yapmalısınız, silahları ve haritaları tanımalısınız. Bunun için en iyi yöntem Singleplayer da zorluk derecesini de en kolaya ayarlayarak oynamak. Singleplayer da hem silahları, hem haritaları, hem de sağlık, zırh ve mermi gibi ekstraları öğrenip çok oyunculu oyundaki rakipleriniz için kolay hedef olmaktan kurtulmuş olursunuz. Alien Arena'nın ilk versiyonu 2004 yılında yayınlanmış. Geçen bu süre zarfında kendi oyuncu kitlesini yaratmıştır. Oyunun Windows ve Linux versiyonları ücretsiz olarak dağıtılmakta, ayrıca çok yakında Mac versiyonu da çıkacağı duyurulmuştur. Alien Arena tüm platformlarda çalışan bir oyun olarak tüm oyunculara ulaşarak büyük bir kitle yaratacak gibi görülmekte.
Quake yapımcıları oyun motorunun kaynak kodunu açmaları açık kaynak kod oyun geliştiricileri için mükemmel bir gelişme olmuş ve bunun sayesinde birçok açık kaynak kodlu oyun üretilmiştir. Bu gelişmenin sonucunda, grafik ve ses kaliteleri kapalı kodlu muadilleriyle boy ölçüşebilecek hatta birçoğundan daha iyi olan oyunlar üretildi. Oyunlar, motorları aynı kaynaktan geliştirilse de ya da genellikle aynı tarzdaki Quake, Doom veya Unreal oyunlarına benzetilseler de açık kod geliştiricileri bu oyunlara giydirdikleri konular ile bu oyunların ayrı ayrı kitlelerinin oluşmasını sağlamışlardır.
indirmek için resime tıklayın
alien_arena_2008_l.jpg
Alien Arena 2008'i aynı türdeki Deatmatch FPS oyunlardan ayıran oyunun temasıdır. Oyunu diğer oyunlardan ayıran özelliği klasik bilimkurgu ile gelecekte olacağını tasvir etiğimiz bilim kurgu öğelerini harmanlayarak karakter, silah ve mekanlarda kullanması. Bilim kurgu severlerin çok iyi bildiği iri kafalı çirkin uzaylılar, büyük çirkin bir gözün kontrol ettiği yarı robot garip yaratıklar, biyonik kaslı ve güçlü insanlar ya da en son teknolojik zırh ve silahları kuşanmış dünyayı kurtarmak için savaşan atletik savaşçılar karakterleri iyon tabancaları, lazer silahlar, uzaktan kumanda ile yönetilebilen robotumsu cihazlar ise silahları oluşturuyor. Bir bilim kurgu fanatiği daha neler ister diye düşünseniz Alien Arena 2008 in her yerinde aradıklarınızı görebilirsiniz.
Daha önce hiçbir FPS oyunu oynamış olmasanız dahi oyunu öğrenmekte zorlanmaz ve kolay bir şekilde adapte olabilirsiniz. Alien Arena 2008 de 46 standart harita, 5 farklı oyuncu karakteri ve 9 tane birbirinden farklı silah, bu silahları iki farklı ateşleme modu ile kullanabiliyorsunuz, bulabilirsiniz. Kanca ile duvarlara tırmanma ve savaştığınız alanda yer alan birçok mühimmat ve koruyucu malzeme de cabası. Tüm bunları singleplayer da öğrenmeden multiplayer oynamayın derim, tabi kaybederek ya da öldürülerek öğrenmek canınızı sıkmayacaksa.

Alien Arena 2008 de tek başınıza botlara karşı savaşmak, ses ve grafik kalitesinin de etkisiyle oldukça korkutucu olabiliyor ve kendinizi yalnız hissedebiliyorsunuz. Ancak internet bağlantınız var ise sunucular üzerinden birçok oyuncu ile birlikte takım halinde oynadığınızda büyük bir savaşın içinde yer alabilirsiniz ve bu defa yalnızlık aklınıza dahi gelmeyecektir. Oyuna yeni girdiğinizde atmosfere uyum sağlayana kadar yalnız kalsanız da kısa bir zaman içinde takımla bütünleşip gerçek dünyadan kopuyorsunuz. Diğer oyuncuları özelikle kendi takımınızdan oyuncuları çevrenizde görür ve onlarla beraber ortak hareket edip o dünyanın gereklerini yerine getirirsiniz. Takım olmanın gereklilikleri ortak hareket etmek ve ortak bir strateji geliştirmektir. Elbette oynamak için şart değildir. Bunları yapmak tamamen sizin keyfinize kalmış.
alien_arena_2008_02.jpg

Alien Arena 2008 de her FPS oyununda olduğu gibi hareket eden tüm düşmanlarınızı vurmak üzerine kurulu olsa da, yerine getirmeniz gereken başka görevleriniz de var. Örneğin kendi bayrağınızı korumak ve karşı bayrağı çalıp kendi bayrağınızın yanına getirerek puanlarınızı artırmak. Bayrak kapma modu (CTF) FPS oyunlarının en çok tercih edilen klasik oyun modudur. Bayrağınız için yaptığınız kovalamaca ve savaş insanı gerçek dünyadan kopartıp götürebilir. Bayraklar bildiğimiz bayrak şeklinde değil. Oyunda yüksek teknoloji teması her yerde kendini gösterdiğinden bayraklar birer el feneri gibi ve StarWars'ta yer alan ışın kılıçlarına benzetilmiş. Toplamanız gereken silah ve malzemelerden bahsetmeme gerek yoktur sanırım. Bu malzemelerdeki çeşitlilik oldukça tatmin edici.

Oyunu oynarken sadece koridorlarda koşturup düşmanlarınızı yok etmiyorsunuz. Merdivenlere, kutulara tırmanıyorsunuz. Uzayda atlama rampaları ile bir kattan diğerine ya da bir rampadan karşı rampaya atlamanız ve atlarken de sık sık karşı rampadan üzerinize doğru atlayan düşmanlarınızı havada vurmanız gerekiyor. Vuramazsanız onlar sizi vuruyor zaten. Atlarken ve koşarken kenardan uzay boşluğuna ya da lavların içine düşmemeye dikkat etmelisiniz. Bu oyunda tek düşmanınız karşı takımın oyuncuları değildir ve sadece onlar sizi öldürmez. Yanlış bir hareketle rampadan uzaya atlamak, lavların içine düşmek ya da yakın mesafeden roketle yakın bir hedefe ateş etmek de sizi öldürür ve bu durumda skorunuzdan puan eksiltilir. Bir başka dikkat etmeniz gereken nokta da bir köşeye gizlenip hedefinizin yaklaşmasını beklerseniz sağlınızdan gider ve ölürsünüz. Kramp uyarısı verip karakterinizin acı çektiğini, ekrandaki kırmızı ışık efektinden rahatlıkla anlarsınız. Bu oyunda durmak yasak sürekli hareket edeceksiniz. Zaten ağır hareket eder veya düz koşarsanız kolay bir hedef olup bol bol öldürülürsünüz. Kurallar açık zig zag çizerek zıplayarak kolay bir hedef olmayacak bir şekilde hareket etmek, en iyi silah ve mühimmat ile birlikte sağlık malzemelerini toplamak ve iyi bir nişancı olup düşmanı vurmak. Takım halinde oynuyorsanız takımınızdaki arkadaşlarınız ile sürekli iletişim halinde olun, onlardan ayrılmayın ve takım halinde avlanın derim. Düşman takımın karşısına tek başınıza çıkmak istemezsiniz.

Saydığımız özelikleri ile Alien Arena 2008 diğer FPS oyunlarından farklı olarak oyunun oynanışına gerçekten de renk ve eğlence katan etmenlere sahip.
alien_arena_2008_4.jpg

Oyun Kontrolleri

FPS oyunlarında kontroller genellikle birbirlerine benzer. Aşağıda Alien Arena' için özel kontrolleri bulabilirsiniz.
  • Shift tuşu: Koşmak.
  • Page Down tuşu: Yukarıya bakma.
  • DEL tuşu: Aşağıya bakma.
  • END tuşu: Bakış açısını ortalamak.
  • F1 ve TAB tuşu: Skor durumu.
  • F tuşu: aydınlatma feneri.
  • Sizin tanımlamanız gereken bir tuş: Kanca ile yakalamak.
  • T tuşu: Mesaj atma.
  • Y tuşu: Sadece kendi takımına mesaj atma.
  • F4 tuşu: Kontrol ayarları.
  • F5 tuşu: Harita ayarları.

Oyun Türleri

Capture the Flag: Takım temelli bayrak kapmaca oyunu. Karşı takımın bayrağını kaptığınızda oldukça yüksek puanlar topluyorsunuz. Kaptığınız bayrağı kendi bayrağınızın yanına getirince puanlarınız kat be kat artıyor. Ancak bazen sizin de bayrağınız kapılmış oluyor ve onu kurtarmadan karşı takımın bayrağını kapmış olmanız size bir fayda getirmiyor. Bu modda takım içinde görev paylaşımı yapmanız önemli. Birilerinin kendi bayrağınızı korumsı, diğer bir grubun da karşı tarafın bayrağını kapması gibi takım planları yapmanız daha akıllıca oluyor.

Deathball: Takım temelli bir oyun türüdür. Oyunda amacınız sahadaki topu (deathball) alıp karşı takımın kalesine atmak.

Team Core Assault:
Takım temelli karşı takımı yok etme oyunu.

Team Deathmatch:
Takım temelli karşı takımdan herkesi yok etme oyunu.

All Out Assault: Herkesi öldürene kadar savaş. Deathmatch ten farkı ölen kişi oyun bitene kadar oyuna dahil olamıyor. Ancak oyun yeniden
başladığında oyun başlıyor.

Cattle Prod: Takım temelli olan bu modda uzaktan yönetebildiğiniz robotumsu silahlarınız ile daha fazla puan toplayabilirsiniz

Deatmatch:
Önüne geleni öldürerek puan toplama mantığındaki oyun türü.
alien_arena_2008_3.jpg

Silahlar

  • Blaster: Oyuna bu silahla başlıyorsunuz. Atış gücü zayıf. Plazma topları atar. İkincil atışı: Güçlü ışın atışı.
  • Rocket Launcher: En popüler ve kullanışlı silah. Roket atar. İkincil atış: Cell malzemesi ile hedefe kilitlenerek atış yapar.
  • Alien Smartgun: Bu tip bir silahı başka Bir FPS oyununda göremezsiniz. Sonunuz geldiğini düşündüğünüzde bu silahı düşmana karşı kullanın ve düşmanın elektrik çarpılmaları içinde kıvranmasını seyredin. İkincil atış: Trip mines.
  • Chaingun: Oyundaki atış gücü en yüksek silahlardan. Onsuz oyun bitirmek imkansız gibi. Makineli tüfek. Quad Damage malzemesi ile şideti en öldürücü silahlardan biri oluyor. İkincil atış: Bir varili paramparça edecek kadar çok mermiyi tek atışta atıyor.
  • Flame Thrower: Çılgınca bir saldırı için idealdir. Alev silahı. Dar alanlarda ve karanlıkta kullanmak için idealdir. İkincil atış şekli alev toplarıdır.
  • Alien Disruptor: Keskin nişancı suikast silahıdır. Atış gücü yüksek değildir ancak seri atış yapar. Quad Damage ileşideti oldukça güçlenir.
  • İkincil Atış: Dürbünden bakış ile atış yapasınız. Ancak gerçek gücünde atış için 3 defa şarj olabilir.
  • Alien Beamgun: Seri atış ile düşmanı eriterek yok eder. İlk atıştan sonraki şarj süresi oldukça yavaştır. İkincil atış: Patlayıcı toplar atar.
  • Alien Vaporizer: En güçlü silahtır. Düşmanın zırh veya sağlık durumu ne olursa olsun yok eder. Şarj süresi uzundur.
  • Ball Shooter / Grapple Hook: DeathBall modunda, oyuncu topu aldığı zaman şarj oluyor. Bu bir silah değil aslında. Doğru yere topu atarsanız 10 luk bir skor kazanırsınız.
  • Violator: Meydan savaşlarında ikinci başlangıç silahı. Hızlı atış yapıp çabuk öldürür.

Araçlar

  • Quad Damage: Tüm silahların gücünü arttırır.
  • Haste: İleriye hızlı atlayış gücünüzü artırır.
  • Invulnerability: Hasar almama. Bunu aldığınızda hiç bir atıştan zarar görmezsiniz, ayrıca ateş ettiğiniz kişiyi buharlaştırırsınız. Oyunda seyrek bulunduğundan akıllıca kullanılması gerekir.
  • Sproing: Havada çok yükseklere zıplamanıza yarar. Her haritada bulunmaz.
  • Armor: Zırh. Seviye seviye harita üzerinde dağınık haldedir. Tek tek toplarsınız.
  • Adrenaline: Sağlınızın durumu ne olursa olsun %100 e tamamlar.
  • Small Health: Sağlınızı 2 puan artırır.
  • Medium Health: Sağlınızı 10 puan artırır.
  • Large Health: Sağlınızı 25 puan artırır.
  • Ammo Box: Cephane kutuları. Renk renktir. Bunlar: mermi, pil, napalm bombası, roket ve bombalardır.
  • Bomber: Uçan bir araçtır. Tesiri yüksek plazma bombası taşır. Cephanesi sınırsızdır.
  • Strafer: Uçan bir araçtır. Cephane yine sınırsız ancak yakıt sınırlıdır.
  • Hover: Nakil aracıdır.Yerden alevler saçarak harakter eder.

Savaş Alanları

  • Dynamo (DM): Oyuna başladığınız ilk haritadır. Unreal Tournament teki haritalarına benzer.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Flame Thrower ve Chaingun.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage, Adrenaline.
  • Chasmatic (DM): Alian Arena nın klasik haritalarından.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Alien Beamgun, Chaingun.
    • Enerji Malzemeleri: Adrenaline.
  • Omega (DM): Orta büyüklükte düzenli koridorlardan oluşan bir harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Chaingun, Alien Smartgun, Flame Thrower, Alien Vaporizer.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage, Adrenaline, Haste.
  • V iolator (DM): Teknolojik detayların bulunduğu büyük bir harita. Takım oyunları için ideal.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Chaingun, Alien Smartgun, Alien Beamgun, Flame Thrower.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage, Sproing.
  • Vesuvius (DM, CTF, DB): Dolambaçlı gotik temalı bir harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Alien Beamgun (CTF, DB), Alien Disrupter, Chaingun.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage, Sproing (DM).
  • Crucible (DM): Korku teması olan klasik bir Alien Arena haritası.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Chaingun, Alien Smartgun.
    • Enerji Malzemleri: Quad Damage.
  • Babel (DM): Lavların içinde 4 tane babil kulesinin bulunduğu bir harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Allien Vaporizer, Chaingun, Alien Bemagun.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage.
  • Chromium (CTF, DB): Yüksek teknoloji temalı en zor harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Alien Disruptor, Chaingun, Alien Smartgun.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage, Haster.
  • Icarus (CTF, DB): Zıplama padlerinin [???] bol bulunduğu çok fazla hız ve mücadele gerektiren bir harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Alien Disruptor, Chaingun, Flame Thrower(CTF).
    • Enerji Malzemeleri: Adrenaline.
  • Morpheus (AOA): Uzayta savaştığınız son harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Chaingun, Strafer, Bomber.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage. 

    Cube 2: Sauerbraten
    Özgür yazılım dünyasındaki diğer FPS oyunlarından hiçbir görsel eksikliği bulunmayan Cube 2 Sauerbraten, Wouter van Oortmerssen tarafından geliştirilen ve Cube oyun motorunu kullanan dört oyundan yalnızca biri. Diğerleri ise Blood Frontier, Cube: Sauerbraten ve AssaultCube.
    Cube 2: Sauerbraten, çok oyunculu ve tek oyunculu kipte oynanabilen FPS türü Quake ve Max Payne oyunlarının sevilen yönlerini harmanlamış, yüksek hızı olan aksiyon yüklü bir oyun. OpenGL ve SDL desteği olan oyun, aynı zamanda azımsanmayacak kadar iyi grafiklere sahip.
    Cube 2'yi önceki Cube oyunundan ayrılan en önemli özelliği, grafiksel gelişiminin yanı sıra, çok interaktif bir şekilde haritaları düzenleyebilme ve oyun içinde sinematik görüntüyü ağır çekimde (slowmotion) izleyebilme şansı tanıması. Oyunu oynarken diğer oyuncular ile canlı olarak haritada değişiklik yapabilmek ve haritaları Unreal Tournament 2004'te olduğu gibi yüksek kalitede oynamak da gerçekten çok eğlenceli.
    Genel olarak oyunun müziği çok iyi ve sesler de çok güzel ancak kalabalık bir oyun grubunda ölenlerin ya da çatışma sesleri çoğalınca çekilmez bir hal alabiliyor.
    indirmek için resime tıklayın
    7m
    Linux dışında Mac OS X ve Windows platformlarında da oynanabilen Cube 2 Sauerbraten, hem tam ekran hem de pencere görünümünde çalıştırılabilir.
    Birçok FPS oyununda olduğu gibi Sauerbraten'in de hem bilgisayara karşı hem de yerel ağ üzerinden gerçek rakiplerinize karşı da oynayabilirsiniz.
    Çoğu FPS meraklısı çok oyunculu oynamaya odaklanır, fakat Sauerbraten çok ilginç ve bağımlılık yapan tek oyunculu modlar içerir. Alışık olunduğu gibi tek başınıza oyuna başlarsınız ve büyük bir meydanda canavarlardan oluşan düşmanlara karşı (bu düşmanlar canavar, şeytan, robot vs. çok çeşitlilik gösteriyor) savaşarak, verilen görevi yerine getirirsiniz. Temel amaç, savaş meydanında dolaşarak anahtarları toplamak, kapıları açmak, tuzaklardan kurtulmak ve önüne gelen tüm canavarları öldürerek canlı kalmak.
    Canavar ve malzemelerle dolu haritada en az canlanma noktasını kullanıp en hızlı canavarları öldüren galip gelir. Tam bir katliam yaratmanız için size yardımcı olacak silahlar; tabanca, av tüfeği, tüfek, makineli tüfek, roket atar, bomba atar, bu silahların cephaneleri ve elektrikli testere.
    Sauerbraten'de hedefiniz olan canavarlar diğer FPS oyunlarındaki canavarlara göre yetenek olarak epey yetersizler. Saldırı durumunda belirli bir mesafede geri çekildiğinizde size saldırmayı kesiyorlar. Puanınızı hızlı bir şekilde artırmak için canavarın size olan uzaklığına ve büyüklüğüne göre roketatar ile saldırmak son derece iyi bir yöntem. Yeniden canlanma imkanı sonsuz, ancak her yeniden canlandığınızda puanınız düşer ve cephanelerinizi canavarlara kaptırırsınız. Tek oyunculu modda tüm harita ve oyun tarzları ile oynayarak atlama, zıplama, kapı açma becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
    9m
    Eğlenceyi daha da artırmak için yavaşlatılmış hızda oyun modunu seçebilirsiniz. Yavaş modda oynarken oyun yavaş oynansa da sağlığınız yavaş düşmez. Max Payne oynayanlar bu ağır çekim savaşma ile ne demek istediğimi anlamışlardır. Yavaş hızda havaya zıplayıp sola doğru tabanca ile canavarlara ateş ederken sinematik görüntüler elde edebilirsiniz. Daha farklı bir deneme de varsayılan oyuncu görünüşünden üçüncü şahıs görünüşüne geçmek olabilir. Oyunun oynanışı değişmez ama Tomb Raider sevenler için çok tanıdık bir tarz olmuş olur.
    Eğer bilgisayarın kontrolündeki canavarlara karşı oynamaktan sıkıldıysanız ve gerçek rakiplerle oynayabilecek seviyeye geldiğinizi düşünüyorsanız İnternet ya da yerel ağınız üzerinden diğer Sauerbraten oyuncularına karşı oynayabilirsiniz. Sauerbraten multiplayer modunda; deathmach, bir atış bir ölüm, bayrak kapmaca, bölge istila etme, rastgele silah ile son kişi ayakta kalana kadar savaşma gibi 17 farklı oyun türünü barındırır. Bu oyun türlerinin çoğu takım oyunu temellidir ve iyi ya da kötü takımdan birini seçmeniz gerekir. İyi takım mavi, kırmızı takım da kötü takımdır. Takım üyelerinin üzerilerinde takımlarının rengi, şeffaf bir kılıf gibidir.
    3m
    Sauerbraten tam bir FPS oyunudur. Tek kişilik oyunda özellikle yavaşlatılmış oyun türü ya da çok oyunculu oyunlardaki oyun türü genişliği ile haritaların büyüklüğü ve çeşitliliği oyunculara birçok seçenek sunar.
    Sauerbraten, rakibi olan FPS oyunları gibi şaşırtıcı bir görselliğe sahip olmayabilir fakat oynanış şekli itibariyle onlardan çok faklı. Birkaç da olumsuz eleştiri belirtelim: Bu kadar çok özelliğe ve düşman canavarların çeşitliliğine rağmen oyuncu karakterleri sadece 3 seçenekten oluşması biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Oyunda hissedilen bir diğer eksiklik de oyuncunuzun eğilme özelliği olmaması.
    En düşük sistem gereksinimi: 1 GHz ya da üstü CPU, 256 MB RAM ve GeForce 4 MX ya da dengi ekran kartı.
    Önerilen sistem özelikleri: 2 GHz ya da üstü CPU, 512 MB RAM ve GeForce 6600 ya da dengi GPU.
    1m

    Oyun kontrolleri

    • Multiplayer (name, model (Mr.Fixit, Iron Snout X10K, Otgo)): Hem Single Player hem de Multiplayer'da oynayacağınız oyuncunun adı ve karakteri buradan ayarlanıyor. Seçebileceğiniz sadece üç karakter bulunuyor.
    • Server browser: Yerel ağınızda ya da İnternet'te yer alan Cube2 sunucularını listeler.
    • Vote game mode/map: Oyun tamamlandığında sonraki oyunun hangi tür ve haritada olacağı oylanır.
    • Disconnect: Bağlı olduğunuz Cube2 sunucusundan ayrılmak.
    • Switch team: Eşit olmayan takımlara balans ayarı yaptırıp oyuncuları eşitlemeye yarar.
    • Toggle spectator: Oyuna seyirci olarak dahil olup oyunu seyredersiniz.
    • Master: Bilgisayarınızı Cube2 sunucusu yaptığınız seçenek.
    • Bot match: Bilgisayarın yönetiği botlara karşı savaştığınız, oyuncu sayısını, botların yeteneklerini (yani oyunun zorluğunu), oyun tarzını ve haritayı sizin seçtiğiniz oynama tarzı.
    • i. bot amount: Oyuncu sayısı.
    • i. bot minimum skill: Botların en zayıf olacakları değer.
    • i. bot maximum skill: Botların en güçlü olacakları değer.
    • Start match (game mode (15), maps): Oyunu başlatır.
    • Campaign: Botlara karşı oynadığınız görev temelli oyun tarzı.
    • Start Private Stan Sauer (Run N' Gun Part I, Run N' Gun Part II, Run N' Gun Part III, The Seriously Big Valley)
    • Start An Army of One (Part I, Part II, Part III)
    • Start Lost
    • Start Level 9
    • Start DMSP map: Sizin seçeceğiniz bir haritada oynamak.
    • Slow motion: Ağır çekimde savaşmak.
    • i. skill: Oyunun zorluk derecesi.
    • Load map: Haritaları açıp üzerinde istediğiniz düzenlemeyi yapabilirsiniz.
    • Editing: Haritaların düzenlenebilmesi.
    • Materials (air, water, lava, clip, glass, noclip, gameclip, death)
    • Toggle edit mode (E): Bu tuş ile bulunduğumuz haritayı düzenlemeye açıyoruz.
    • Toggle heighmap (H)
    • Deselect (SPACE): Seçilen nesneyi bırakır.
    • Passthrough (hold ALT)
    • Select (drag left mouse): Nesneyi seçer.
    • Select corners (drag middle mouse): Nesnenin köşelerini seçer.
    • Extend selection (right mouse)
    • Reorient (right mouse)
    • Copy (C): Nesneyi kopyalarsınız.
    • Paste (V): Kopyaladığınız nesneyi yapıştırırsınız.

    Varsayılan klavye ve fare işlevleri

    • Forward (UP, W): İleri
    • Backward (DOWN, S): Geri
    • Left (LEFT, A): Sola
    • Right (RIGHT, D): Sağa
    • Jump (SPACE, MOUSE2): Zıplama
    • Attack (MOUSE1): Ateş
    • Togglezoom (G Z)
    • Saycommand (T): Diğer oyunculara mesaj gönderme.
    • Sayteamcommand (Y): Kendi takımındaki oyunculara mesaj gönderme.
    • Show scores (TAB): Oyundaki skor durumunu gösterir.
    • Toggle console (F11): Quake'den alışık olduğumuz konsol ekranını açar.
    • Screensshot (F12): Ekran görüntüsü seçer.
    • Edittoggle (E): Haritayı düzenleme moduna geçer.
    • Setweapon (0 - 7): Silahların kısayol tuşları.
    • Weapon (MOUSE3): Sırası ile silah değiştirme.
    • Dropflag (R): CTF modunda eldeki bayrağı atma.
    • Addbot (INSERT): SP da oyuna bot ekleme.
    • Delbot (DELETE): SP da oyundan bot silme.

    Urban Terror
    Oynanabilirlik9/10   Grafik8/10  Ses7/10   Senaryo10/10  Atmosfer10/10
               
    Lisans:GPL
    Paket boyutu:694 Mb                              Oyunun Web Sitesi 
    Kurulu boyutu:720 Mb

    Gerçekçilik ve Eğlence bir Arada

    İnternet kafelerimizde en çok oynanan oyun ünvanı belki de bu başlıkla aynı temayı taşıyan ve bir Half-Life modu olan Counter Strike'a aittir. Urban Terror, bu oyunla aynı temada olup inanması zor da olsa bir Quake III modudur. Fakat bu takım oyunu, Quake III'ün açık kaynak olmasından beri kendi ayakları üzerinde duruyor. Her ne kadar Counter Strike ile aynı konuyu işlese de Urban Terror bu işi ondan daha iyi yapıyor. Nasıl mı? Okumaya devam edin...

    Sağlıklı Yaşam

    Urban Terror, diğer oyunlardan pek alışık olmadığımız gerçekçi bir sağlık sistemini kullanıyor. Şöyle ki, ağır yara aldığınız zaman yaranız kanamaya başlıyor ve bu kanama sağlığınız bitene kadar devam ediyor. Bunu durdurmak içinse kendinizin veya yanınızdaki bir takım arkadaşınızın "Q"ya basarak yaralarınızı sarması gerekiyor. İlk bakışta gereksiz bir ayrıntı gibi görünse de zamanla oyuna tadını katan şeyin bu sistem olduğunu anlıyorsunuz. Çünkü kanama sırasında her canınız azaldığında bir "ah" sesi çıkartarak etrafınızda sizi görmeyen düşmanların ilgi odağı oluveriyorsunuz. Birebir karşı karşıya kaldığınız bir düşmanla çarpışmanızı kaybetseniz bile düşman sizin açtığınız yaralardan gidebiliyor.

    Sağlık çantası da bu sistemin önemli bir parçasını oluşturuyor. Sağlık çantası taşıyan takım üyeleri, yaralanan kişilerin sağlığını %90'a kadar doldurabiliyor. Sağlık çantanız yoksa da arkadaşlarınızı %50'ye kadar iyileştirebilirsiniz. Ağır yaralandığınızda "F5"e basarak telsizden can havliyle yardım isteyebilir ve "F10"a basarak size pansuman yapan arkadaşınıza teşekkür edebilirsiniz.

    urbanterror-4.1-ekran_goruntusu-1.jpg

    Koşun, Zıplayın, Hoplayın ama Nereye Kadar?

    Counter Strike'ın gerçekçilikten en uzak olan bu iki öğesi Urban Terror'da haklı olarak ve güzel bir ölçüyle kısıtlanmış. Bu oyunda "E" tuşuna basılı tutarak kalan sağlığınız kadar hızlı koşabiliyorsunuz ve zıplayabiliyorsunuz. Koşu göstergesi sıfıra dayandığında koşmayı veya zıplamayı bırakıp soluklanmanız gerekiyor, tabi bu arada nefes seslerinizi duyacak düşmanları da unutmamalısınız. Bu kısıtlama sayesinde daha çok sağlık daha çevik olmanızı sağlıyor ve gerçekçiliğe çok şey katıyor.

    Eğer boyunuz ve sağlık durumunuz uygunsa duvarlara da tırmanabiliyorsunuz. Bunun için duvarın önündeyken zıplayıp ileri gitme tuşuna basılı tutmak yeterli oluyor. Bunun dışında zıplama sırasında duvara basarken tekrar zıplarsanız daha yüksek yerlere erişebiliyorsunuz.

    Silahlar, El Bombaları, Zırhlar...

    Tahmin edebileceğiniz gibi oyunda gerçek modern silahların modellemeleriyle birlikte duman bombası ve el bombası bulunuyor. Zırh olarak ise kask ve çelik yelek sunuluyor. Buradaki kask, CS'den farklı olarak sadece kafanızı koruyor, çelik yelek ise sadece gövdenizi koruyor. Oyunda silah satın almak için para biriktirmeniz gerekmiyor; bunun yerine başlarken sahip olabilecekleriniz kısıtlanmış(!) Üzerinizde (ağır, otomatik, tabanca olmak üzere) üç adet silah taşıma bölgesi, bir adet el bombası taşıma bölmesi ve sunucuların çoğunda ikisi kapalı olan üç adet eşya taşıma bölmesi bulunuyor. Oyun sırasında üzerinizdekileri atabilir ve diğerlerinin düşürdüklerini yerden toplayabilirsiniz. Bunların tuşlarını oyun ayarlarından değiştirebilirsiniz.

    urbanterror-4.1-ekran_goruntusu-2.jpg Elimizde kalan peynir bıçağını da unutmayalım. Üzerinizdeki beş adet bıçağı kesim amaçlı kullanabileceğiniz gibi "N"ye bir kez bastıktan sonra fırlatarak da kullanabiliyorsunuz. Iskaladığınız zaman üzülmeyin, çünkü bıçağınızı saplandığı yerden alarak tekrar kullanabilirsiniz. Hatta daha ileri gidip çamurlu haritalarda yere saplayarak çocukluğunuzu yaşayabilirsiniz.

    Oyundaki silah şarjörü de gerçekçilikten nasibini almış durumda... Şarjörü değiştirirken önceki şarjörde kalan kurşunlar boşa gidiyor. Tabi ki bu durum tek tek doldurulan pompalı tüfek için geçerli değil. Bu arada yere serilmiş kişilerde sizin silahınızdan bulunuyorsa onların şarjöründen de nasiplenebilirsiniz. Unutmadan, el bombasının pimini çektikten sonra bombayı fırlatmayı ihmal etmeyin, yoksa bu işin sonu iyi olmuyor.

    Bitmek Bilmeyen Süreklilik ve Hareket

    Çeşitlilik bakımından zengin olan Urban Terror, 7 adet oynama biçimine sahip:

    Free for All: Herkes Serbest

    Takımların olmadığı tek mod olan bu modda hiç beklemeden canlanıyorsunuz ve önünüze geleni vuruyorsunuz. Az sayıda kişi varsa bunu oynamanızı tavsiye edebilirim.

    Team Deathmatch: Takımlı, Sürekli Canlanmalı

    Bu modda iki takım bulunuyor ve belli bir sürenin sonunda en çok puanı alan taraf kazanıyor. Bu da bayrak yarışı gibi hareketli bir oyun türüdür. Kafadan vurduğunuzda bir yerine üç puan alırsınız.

    Team Survivor: Takımlı, Sona Kalanı Beklemeli

    Bu mod turlardan oluşuyor. Turlar bir takımda kimse hayatta kalmayana kadar sürüyor. Hayatta kalan takım puanı kapıyor. Bu mod özellikle sona iki kişi kaldığında ve bunlardan en az biri sürekli bir yerlerde saklanıyorsa sıkıcı olabiliyor. Çünkü öldükten sonra bunları izlemekten ve beklemekten başka bir şey yapamıyorsunuz.

    Follow the Leader: Lideri Takip Et

    Turlardan oluşan bu modda her takıma rastgele bir kaptan seçiliyor. Her tur bu kaptanı koruyarak karşı takımın bayrağını almaya çalışıyorsunuz. Kaptan hayatta kalırsa bayrağı kaptığınızda daha çok puanınız oluyor. Pek çok kişi bu modun şimdiye kadar yapılmış olanların arasında en kötüsü olduğunu düşünüyor. Yine de farklı tatlar arayanlar deneyebilirler.

    Capture and Hold: Ele Geçir ve Koru

    Bu modda haritanın çeşitli yerlerinde bayraklar bulunuyor ve takımlar bu bayrakları koruyarak o bölgeyi ellerinde tutmaya çalışıyorlar. Çok nadir oynanan bu mod da özellikle büyük haritalarda oynama değer.

    Capture the Flag: Bayrak Yarışı

    Klasik olan bu modda takımların birer bayrağı bulunuyor ve amaç karşı takımın bayrağını kapıp sizin bayrakla birleştirmek. Bu da tam bir takım oyunu gerektiriyor. Eğer takımınız iş bölümünü iyi yaparsa oldukça önde bitirilebilir. Unutmadan "hot potato" (sıcak patates) denen şeyden de bahsedeyim. Bazen iki takım da birbirinin bayrağını alıyor ve kendi bayraklarını kurtarana kadar onu korumak zorunda kalıyor. Bu durum oldukça uzun sürebiliyor. Bu yüzden belli bir süre sonunda bayrakların ikisi birden patlıyor. Bu süreyi ekranın sağ üst köşesinden takip edebilirsiniz. Eğer bayrağı elinizde tutuyorsanız bu sürenin dolmasına birkaç saniye kala bayrağı yere atmanız faydalı olacaktır.

    Bomb Mode: Bomba İmha Ekibi

    urbanterror-4.1-ekran_goruntusu-3.jpg Bu modda kırmızı takım haritanın iki yerinde belirlenmiş hedeflerden birini patlayıcıyla havaya uçurmaya çalışırken mavi takım bunu engellemeye çalışıyor. Evet, büyük ihtimalle bunu başka yerlerden görmüştünüz. Yalnız Urban Terror'un bomba patlama sahnesinin daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bu arada patlayıcıyı koymak için, bombalama noktasına geldikten sonra silahlarınızdan patlayıcıyı seçip bir kere tıklamanız yeterli. Mavi takımdaysanız, imha etmek için, patlayıcının üzerinde beklerken kımıldamadan CTRL tuşuna basılı tutmanız gerekiyor.

    Oyun sunucularında genellikle sürekli canlanmalı, bayrak yarışı ve sona kalanı beklemeli türler tercih ediliyor. Yani beklemek bu oyunun çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Sürekli olarak hareket halindesiniz ve vurulduktan çok kısa bir süre sonra tekrar canlanıyorsunuz.

    Botlar ve Hileciler

    İnternet bağlantınız yoksa gerçek insanlarla oynama fırsatınız olmayabilir. Botlar bu açığı kapatmak için yapılan sanal oyunculardır. Eğer bu oyunu botlarla oynamak istiyorsanız size kötü bir haberim var: Urban Terror geliştiricileri botları sevmiyorlar ve mevcut botlar denemeye değmeyecek seviyedeler. Bu ilk bakışta kötü görünse de aslında botların olmaması oyunun iyi yönlerinden biridir denebilir. Bu sayede hile yapılması zorlaşıyor ve oyun daha adilce oynanıyor. Gerçekten de Urban Terror sunucularında hilecilere kolay kolay rastlamazsınız. Pek çok sunucuda sürekli takım arkadaşlarını öldürenler oyundan atılır veya oylama sistemiyle oyundan uzaklaştırılırlar. Hatta bazı sunucular daha da ileri gidip belli bir süre boyunca iyi puan yapamayanları da otomatik olarak kovuyor. Bu türdeki diğer oyunlarda hilecilerden ve kötü oynayanlardan bıkanlara duyurulur :)

    Demokratik Bir Oyun

    Urban Terror, oldukça ayrıntılı bir oylama sistemine sahiptir. Oylama (vote) menüsünden sonraki veya o anki haritanın değişimi, baştan başlatılması veya bir oyuncunun kovulması gibi oylar başlatabilirsiniz. Oylamalara katılmak içinse F1'e basarak evet, F2'ye basarak hayır oyunuzu atabilirsiniz. 4.1 sürümünden itibaren oylama sistemi harita başladıktan bir dakika sonra aktif oluyor.

    Küçük Ayrıntılar

    Urban Terror'de durumu yakından takip edebilmeniz için pek çok durum göstergesi bulunuyor. Ekranın sol üst köşesindeki küçük haritadan, takımınıza ait oyuncuların bulundukları yerleri, çatışma halinde olan ve telsizden konuşan arkadaşlarınızı rahatlıkla görebiliyorsunuz. Ekranın üst kısmında; kim kimi neresinden vurmuş, ne kadar hasar vermiş, vurduğunda sağlığı ne kadarmış gibi paparazzi tarzındaki bilgiler geçiyor. Ekranın sağ bölümünde ise tüm oyuncuların kaç kişi vurup kaç defa vurulduğunu görebilirsiniz. Bunlara ek olarak "Tab" tuşuna basılı tuttuğunuzda istemeyeceğiniz kadar ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Göstergeleri kaldırma veya yerlerini değiştirme işlemlerini ayarlardan yapabilirsiniz.

    İlk Kullanım

    Oyunu ilk açtığınızda "Setup" bölümüne girip sistem ayarlarını ve çözünürlüğü istediğiniz seviyede değiştirin. Daha sonra ana menüdeki "Play Online" ve ardından "Get New List" düğmelerine tıklayın. Bu düğmeye tıkladığınızda internetten sunucu listesi indirilecek ve önünüze gelecektir. Daha sonra listeyi güncellemek için "Refresh List"e basmanız yeterlidir. Listedeki başlıklara tıklayarak sunucuları istediğiniz kritere göre sıralamanız mümkündür. Burada ping'e göre sıralayıp "ping" değerinizin en düşük olduğu sunucuya girerseniz oyun daha akıcı olacaktır.

    Bir sunucuya ilk girdiğinizde karşınıza takım seçim ekranı çıkıyor. Bundan sonraki ekranda ise silahlarınızı ve diğer araçlarınızı seçiyorsunuz. Oyun içinde seçiminizi değiştirmek için ESC tuşuna basınca çıkan menüden "Player"ı seçebilirsiniz.

    Oyunun, bir quake vazgeçilmezi olan konsolu da bulunuyor. Oyun konsoluna ~ tuşuna (trq klavyede altgr+ü) basarak ulaşabilirsiniz. Benzer oyunlardan alışık olduğunuz /addbot, /name, /map gibi komutları burada da kullanabilirsiniz.

    Urban Terror'un söz etmeden geçmek istemediğim bir güzelliği de benzer oyunlarda pek başarılı olmayan Alt+Tab tuş birleşiminin sorunsuz çalışması. Yani bu tuşlara birlikte basarak oyunu kapatmadan istediğiniz anda masaüstünüze dönebiliyorsunuz.

    urbanterror-4.1-ekran_goruntusu-5.jpg

    Görseller

    Oyunda Quake3 motorunun bütün özellikleri kullanılmış durumda. Yani havada uçuşan kurşunlar, boş mermi kovanlarının yere düşüşü gibi ayrıntıları görebiliyorsunuz. El bombaları çok küçük oldukları için başlarda görsel olarak ayırt etmekte zorluk çekseniz de ileride bunların sesine alışıyorsunuz. Motorun görebildiğim tek kötü yanı, geniş açık arazileri ve ağaçları olan haritalarda ekran kartını daha çok zorlaması oldu. Elimdeki paylaşımlı intel i915 ekran kartıyla "the suburbs" haritasında oynamak fps'nin 5'in altına düşmesi demek oluyor. Diğer haritalarda ise çoğu zaman 30-40 fps aldım (fps değeri ne kadar yüksek olursa görüntü o kadar akıcı olur).
    urbanterror-4.1-ekran_goruntusu-4.jpg

    Oyunda her takım için dörder adet (toplam 8) insan modellemesi bulunuyor. Modellemelerin oldukça güzel olduğunu söyleyebilirim.

    Urban Terror ile birlikte gelen harita seti, özenle yapılmış çok amaçlı haritalardan oluşuyor. Yani aynı haritayı farklı oyun modlarında kullanabiliyorsunuz. Bazen moddan moda aynı harita üzerinde çeşitli değişiklikler oluyor. Örneğin kapalı havuz olan haritada bayrak yarışı modunda oynarken havalandırmaya giremiyorsunuz; fakat bomba imha modunda havalandırmaya girmek için dışarıda bir kapak bulunuyor ve buradan gizlice girebiliyorsunuz.

    Silahınızı kendi takımınızdan birine doğrulttuğunuzda takım arkadaşınızın takma adını ve sağlık durumunu hemen görebiliyorsunuz. Ayrıca takım fark etmeksizin telsizden sağlık yardımı isteyen herkesin başına bir işaret konuyor. Bazen bu işarete bakarak düşmanın az canı kaldığını anlayabiliyorsunuz, fakat kandırmaca olabileceğini de unutmayın.

    Oyun ayarlarından görselleri oldukça değiştirebiliyorsunuz. İsterseniz ekranda boşuna yer kaplayan silahı tamamen kapatabilirsiniz. Kan, kurşunun çarparken çıkardığı duman, duvarda açılan kurşun delikleri gibi diğer çeşitli efektleri de kapatabiliyorsunuz.

    Sesler

    Urban Terror'da gerçekçi silah seslerinin yanında oyunun işleyişini etkileyen sesler de bulunuyor. Örneğin çok koşan ve zıplayan birinden gelen derin nefes alma sesi, şarjör değiştirme sesi ve adım sesleri oyuncuyu hemen ele veriyor. Eğer ses sisteminiz doğru kurulmuşsa veya kulaklık kullanıyorsanız doppler efekti sayesinde sesleri dinleyerek birinin nerede olduğunu ve ne tarafa doğru gittiğini hemen anlayabiliyorsunuz. Haritalara özel müzikler de güzel bir ayrıntıyı oluşturuyor.

    Değerlendirme

    Bütün özelliklerini göz önünde bulundurursak, Urban Terror'un bir alternatif değil, birinci tercih olmasının daha haklı olacağını çıkarabiliriz. Herşeyden önce sunucularında oynayabilmek için bir ücret ödeyip kapalı bir ürün satın almanız gerekmiyor. Gerçekçilik ve eğlenceyi bu derece dengeli sunabilen ve eski sistemlerde de bunun kadar rahat çalışabilen başka bir fps oyunu tanımıyorum. Hadi size iyi eğlenceler...