kendinyap

Alkalin pillerin şarj edilmesi
Eminim ki bir çoğunuz alkalin pillerin tekrar şarj edilebildiğiniz bilmiyordu benim gibi.
Bu sitedeki yapılan elektronik devre ile alkalin pilleri belli şartlar altında şarj etmek mümkün.
Alkalin pillerin şarj edilmesi ile ilgili bir sayfa bağlantısı da burası : http://en.wikipedia.org/wiki/Recharging_alkaline_batteries

Önemli bir uyarı; Alkalin pilleri gözetim altında şarj etmek gerekir, oluşabilecek bir olumsuzluk durumunda anında müdahale etmeniz gerekmektedir. Ve tabii ki bu projenin yapılması sırasında oluşabilecek tüm zarar, yarar size aittir.
Bu şarj sırasında elektronik devre elemanları gereğinden fazla ısınabilir, ayrıca alkalin piller şarj sırasında hidrojen açığa çıkartırlar ki bu da parlama yapabilir. Ayrıca bu pilleri şarj ederken maksimum voltajın pil in kapasitesinin %10 fazlası olması gerekir. Örneğin 2 adet seri bağlı AA kalem pil i şarj ediyorsak maksimum voltaj 3,0 + 0,3 = 3,3 V olmalıdır.

Gelelim adımlara,

İhtiyaç duyulanlar;

12 V, 200 mAh lik güç adaptörü,
1N4004 Diyod,
15 Ohm 1/4 Wlık direnç,
LM317T Voltaj Regülatörü,
Şarj edilecek piller için uygun pil tutucuları (battery holder)

Yukarıdaki devre elemanlarını aşağıdaki şemaya göre tercihen delikli kart üzerine monteliyoruz.






Bu şemaya göre dizdikten sonra LM317T devresi çok ısınacağı için üzerine soğutucu aluminyum parça takviyesinde bulunmakta fayda var, hatta bu devrenin üzerine minik bir fan bile eklenebilir.






15 Ohm lı direnç kullanarak, bu devre ile 83 mAh ile şarj edebilirsiniz.

eski pc parçalarından ev tipi müzik çalar yapımı


İşte size evde kullanılmayan eski pc parçalarından ev tipi müzik çalar yapımı. Yapımı çok basit, az maliyetli ve zevkli.

Gerekli Malzemeler
CD rom
Güç Kaynağı
İstenilen şekilde tahta kabin
Hoparlör
Bant
Anahtar



Öncelikle cdromu yerleştiriyoruz. Sonra güç kaynağını koyuyoruz. Güç kaynağını anakart olmadan çalıştırmak için iki küçük çubuktan yardım alıyoruz. Anakartin ana soketine resimdeki gibi sokuyoruz ama uçları ayrı olacak şekilde. Çünkü böyle direk çalışır uçlarını ayırıp anahtara bağlıyoruz. Sonra cd rom un güç kablosunu takıyoruz.
Hoparlöre de güç kaynağından güç sağlamak için fişini kesip hoparlör devresine elektriği direk veriyoruz. Müzik çaları yapmanız için önden ses çıkışlı cd rom a ihtiyacınız var. Ama arka çıkışlardan da galiba ses alabilirsiniz. Hoparlörün ses kablosunu cd rom a takıyoruz ve kabini kapatıyoruz. Bu kadar basit.










IR (infrared) kamera yapımı
Eğer fotoğraf makinası yada web kameranıza kızılötesi özellik kazandırmak isterseniz bunu aşağıdaki şekilde kolaylıkla yapabileceksiniz.

Gerekli olan malzemeler;
Fotoğraf filmi,
Web kamerası yada fotoğraf makinası,
Kızıl ötesi ışık kaynağı, (Bunu yapmak için piyasada satılan kızılötesi LED leri kullanabilirsiniz.)


Proje genel olarak; fotoğraf makinasının yada web kamerasının algılayıcı sensörünün önüne fotoğraf filminin eklenmesinden ibaret.
Biraz detaylandırırsak;

IR (infrared) kamera yapımı için öncelikli olarak elinizdeki webcam'in dış plastik kapağını açıyoruz. Kameranınızn içinden, resimdeki gibi üzerinde lensin olduğu ışık algılayıcısı çıkacaktır.


Lensin önünde bir IR filtresi mevcuttur. Bu IR filtresini elinizde hareket ettirdikçe rengi değişir. Bu minik IR filtresini artık kullanmayacağız.

Yerinden gönül rahatlığıyla çıkarabilirsiniz.



Kendi IR filtremizi kendimiz yapacağız. Kullanılmış film pozundan, bir önceki aşamada elimizi geçen IR filtresi ile aynı ebatlarda yeni IR filtresini kesiyoruz.



Yeni IR filtremizi, lensin ön kısmına gelecek şekilde elektronik devre üzerine yapıştırıyoruz. Bu arada bu ışık sesörünün toz almamasına ve dokunmamaya dikkat etmeliyiz.




Kameranın lensini tekrar eski yerine monte ediyoruz.



Kameramızın diğer parçalarını da monte ederek eski haline getiriyoruz.

IR ışık kaynağı ile aydınlatılmış yüzeylerde kameranın nasıl çalıştığını görmek için, karanlık bir odada televizyonunuzun kumandasını herhangi bir cisme tutup düğmelerine basın. Gözle görülmeyen bu ışığı kameranız görecek ve bu ışık tarafından aydınlatılan bölgeyi, kameranız çekim altına alabilecektir.




Kartuşlar hakkındaki herşey(Canon ve hp markalı kartuş dolumu,kartuş resetlemek)

Bubble-jet mürekkep kartuşları (yazma kafası ve mürekkep haznesi bitişik olanlar) çok yüksek ısı ile çalışırlar. Bir kartuşta yüzlerce nozzle (püskürteç) bulunur. Her bir püskürteç birbirinden bağımsız olarak gelen elektrik akımıyla mürekkep püskürtürler. Ateşleme odalarında oluşan elektrik drenci kozmik boyutta nükleer patlamalar oluşturur ve bu patlamanın basıncıyla mürekkebi dışarı fırlatır. Bu patlama saniyenin milyonda biri gibi kısa bir sürede gerçekleşir ve güneşin ısısından 7 kat fazla ısı açığa çıkar. Bu yüksek ısıyı soğutan yine mürekkebin kendisidir. Bu yüzden içinde mürekkep olmayan kartuşun yanma ihtimali çok yüksektir.



Kuru çalıştığı için yanan ateşle


Sağlam ateşleme odaları ve mürekkep yolunun görünümü


Püskürteçlerin mikroskop altında genel görünümü


HP 22 28 57 KARTUŞLARIN RESETLEME YÖNTEMİ:


KARTUŞUN BAKIR PLAKASINI KENDİNİZE DOĞRU ÇEVİRDİĞİNİZ.
KÜÇÜK BİR BANT PARÇASI İLE KIRMIZI İLE İŞARETLENMİŞ TEMAS NOKTASINI KAPATIN VE KARTUŞU AÇIK HALDEKİ YAZICIYA TAKIN. KARTUŞ UYARISI VERECEKTİR.
KARTUŞU YAZICIDAN ÇIKARTIN VE YAPIŞTIRDIĞINIZ BANT PARÇASINI MAVİ RENK İLE İŞARETLENMİŞ TEMAS NOKTASINA YAPIŞTIRIN. TEKRAR YAZICIYA TAKIN. YİNE KARTUŞ UYARISI ALACAKSINIZ. KARTUŞU YAZICIDAN ÇIKARTIN VE ÜZERİNDEKİ BANTI ALIP TEKRAR YAZICIYA TAKIN. RESETLEME İŞLEMİ BİTMİŞTİR. ARTIK YAZICINIZ KARTUŞU TAM DOLU OLARAK GÖRECEKTİR.






HP 21 27 56 58 KARTUŞLARIN RESETLEME YÖNTEMİ:

KARTUŞUN BAKIR PLAKASINI KENDİNİZE DOĞRU ÇEVİRDİĞİNİZ.
KÜÇÜK BİR BANT PARÇASI İLE KIRMIZI İLE İŞARETLENMİŞ TEMAS NOKTASINI KAPATIN VE KARTUŞU AÇIK HALDEKİ YAZICIYA TAKIN. KARTUŞ UYARISI VERECEKTİR.
KARTUŞU YAZICIDAN ÇIKARTIN VE YAPIŞTIRDIĞINIZ BANT PARÇASINI MAVİ RENK İLE İŞARETLENMİŞ TEMAS NOKTASINA YAPIŞTIRIN. TEKRAR YAZICIYA TAKIN. YİNE KARTUŞ UYARISI ALACAKSINIZ. KARTUŞU YAZICIDAN ÇIKARTIN VE ÜZERİNDEKİ BANTI ALIP TEKRAR YAZICIYA TAKIN. RESETLEME İŞLEMİ BİTMİŞTİR. ARTIK YAZICINIZ KARTUŞU TAM DOLU OLARAK GÖRECEKTİR




HP 51641, 51645, C1823, C6615, C6578 KARTUŞ RESETLEME



Kartuşlarınızı yazıcıdan çıkartın. Bakır plakayı kendinize çevirdiğiniz.
Bir parça yapışkan bant ile en sol sıranın üstten 4 noktasını kapatın. Kartuşunuzu ya da kartuşlarınızı yazıcıya takıp kapağını kapatın. 10 saniye kadar bekleyin. Yazıcınız kartuş hata uyarısı verecektir.
Kartuşlarınızı tekrar çıkartın ve yapıştırdığınız bantı söküp, en sağ sıranın üstten 4 noktasına yapıştırın. Kartuşu yada kartuşları makinaya takıp kapağını kapatın. 10 saniye kadar bekleyin. Tekrar kartuş hata uyarısı alacaksınız. Kartuşlarınızı tekrar çıkartın ve üzerlerindeki bantı çıkartın.
Artık kartuşlarınız resetlendi. Şimdi kartuşlarınızı yazıcınıza takıp kullanabilirsiniz.
Not: Resetleme işlemi her zaman işe yaramayabilir.
Eğer olmazsa üstten 3 noktayı kapayarak deneyin.

HP SİYAH (C6656, C8727 & C9351) VE RENKLİ KARTUŞLARIN (C6656, C6657, C6658, C8728, C9352 & C9359) DOLUM YÖNTEMİ

EN İYİ PERFORMANSI ALMAK İÇİN KARTUŞLARI BİTMEDEN DOLDURMAYA ÖZEN GÖSTERİNİZ.İÇİNDE MÜREKKEP YOKKEN ÇALIŞAN KARTUŞUN PÜSKÜRTEÇLERİ HASAR GÖRÜR VE BİR DAHA KULLANILAMAZ HALE GELİR.


DOLUMDAN ÖNCE;

1 – ÇALIŞACAĞINIZ ALANI TEMİZLEYİN VE KAUÇUK ELDİVEN KULLANIN.
2 – ÇALIŞMA ALANINIZA BİR GAZETE SEREBİLİRSİNİZ.
3 – BİR MİKTAR KAĞIT HAVLU YADA PEÇETE BULUNDURUN.
4 – EĞER VARSA KARTUŞUNUZU KORUMA KLİPSİNE YERLEŞTİRİN. YOKSA, SERT YÜZEYLERLE TEMAS EDERKEN NAZİK DAVRANIN.



KARTUŞLARIN DOLUM NOKTALARI



21 & 22 numaralı kartuşlar düşük kapasiteli kartuşlardır. Dış görünüşleri diğerleriyle aynıdır ama iç yapısı farklıdır. Daha küçük süngerler kullanılmıştır. Bu yüzden 21 numaralı kartuşun dolumunu resimde kırmızı daire içinde gösterilen delikten yapınız.

DOLUM POZİSYONU:
kartuş kafasını zemine dayayarak kartuşu 45 derecelik açıda sabit tutunuzx.




S?YAH KARTUŞLARIN DOLUM İŞLEMİ:

1- KARTUŞLARIN İÇİNDE SÜNGER VARDIR, BU SÜNGERE MÜREKKEBİ ENJEKTE ETMEK İÇİN ÜZERİNDEKİ ETİKETİ KALDIRIN (dolum yapacağınız deliği görene kadar kaldırmanız yeterli).
2- ENJEKTÖRE KARTUŞUNUZ İÇİN YETERLİ MİKTARDA MÜREKKEP ÇEKİNİZ.
3- KARTUŞU ŞEKİL 2 DEKİ GİBİ TUTARAK ENJEKTÖRÜ 1 CM KADAR İÇERİ SOKUN. 1 CM DEN FAZLA SOKARSANIZ KAFA KISMINA ZARAR VEREBİLİRSİNİZ.
4- MÜREKKEBİ ÇOK YAVAŞ BİR ŞEKİLDE ENJEKTE EDİN.
5- MÜREKKEP FAZLA GELİR, TAŞMA OLURSA ENJEKTÖRÜ GERİ ÇEKEREK VAKUM YAPIN VE FAZLA MÜREKKEBİ GERİ ALIN.
6- KARTUŞUN ÜZERİNİ TEMİZLEYİP ETİKETİNİ TEKRAR YAPIŞTIRIN. ORJİNAL ETİKETTEN DAHA BÜYÜK EBATTA BİR ETİKET KULLANMAYIN. KARTUŞ ÜSTTEN HAVA ALMAK ZORUNDADIR. BUNUN İÇİN İNCE KANALLAR ETİKETİN DIŞINDA KALACAK ŞEKİLDE AYARLANMIŞTIR. BU KANALLARI KAPATMAMALISINIZ.
7- DOLUM İŞLEMİ BİTTİ. MÜREKKEBİN ATEŞLEME ODASINA ULAŞMASI İÇİN BİR KAÇ DAKİKA BEKLEYİN VE MAKİNANIZA TAKIN.

RENKLİ KARTUŞLARIN DOLUM İŞLEMİ:

1- KARTUŞLARIN İÇİNDE SÜNGER VARDIR, BU SÜNGERE MÜREKKEBİ ENJEKTE ETMEK İÇİN ÜZERİNDEKİ ETİKETİ KALDIRIN.
2- RENKLERİN HANGİ DELİKLERDE OLDUĞUNU İYİ TESBİT ETMELİSİNİZ. ŞEKİL 1 DE DELİKLERİN HANGİ RENK HAZNELERİNE AİT OLDUĞU GÖRÜLMEKTEDİR. EMİN OLMAK İÇİN DELİĞE KÜRDAN BATIRARAK HANGİ RENK OLDUĞUNU GÖREBİLİRSİNİZ.
3- HER RENK KARTUŞ KAPASİTESİNİN 3/1’İ ORANINDA MÜREKKEP ALIR. YANİ KARTUŞUNUZ 8 ML İSE, HER RENK İÇİN YAKLAŞIK 2,5 ML MÜREKKEP BASMALISINIZ.
4- KARTUŞUNUZUN KAPASİTESİNE UYGUN MİKTARDA MÜREKKEBİ, ENJEKTÖRE ÇEKİN VE AİT OLDUĞU DELİKTEN YAVAŞÇA ENJEKTE EDİN.
5- ÜÇ RENGİN DOLUMUNU YAPTIKTAN SONRA ÜST ETİKETİNİ KAPATIN.
6- DOLUM İŞLEMİ BİTTİ. MÜREKKEBİN ATEŞLEME ODASINA ULAŞMASI İÇİN BİR KAÇ DAKİKA BEKLEYİN VE MAKİNANIZA TAKIN.



RENKLİ KARTUŞLAR, DİĞER RENKLERİ ELDE ETMEK İÇİN ANA RENKLERİ KAĞIT ÜZERİNDE ÜST ÜSTE BİNDİRİRLER. ÖRNEĞİN, YEŞİL RENK ELDE ETMEK İÇİN AYNI NOKTAYA AYNI MİKTARDA MAVİ VE SARI PÜSKÜRTÜLÜR. AÇIK YEŞİL İÇİN, AYNI NOKTAYA ÇOK MİKTARDA SARI VE AZ MİKTARDA MAVİ PÜSKÜRTÜLÜR. BU YÜZDEN RENKLİ KARTUŞLARIN MÜREKKEPLERİ AYNI ANDA BİTMEZLER. BİR RENK BİTER, DİĞER İKİ RENKTEN MUTLAKA BİR MİKTAR KALIR. DOLUM YAPARKEN RENKLİ KARTUŞLARIN BU DURUMUNA DİKKAT EDERSENİZ TAŞMA OLAYINI FAZLA YAŞAMAZSINIZ.



Canon Yazıcıların Chip Resetleme Yöntemleri




CANON IP4200 - IP5200 SERVİS MODUNA GİRİŞ VE RESETLEME

1- Yazıcıyı kapatın. Resume/cancel tuşuna basın, bırakmayın. Ardından Power düğmesine basın, bırakmayın (ikisine aynı anda basmayı da deneyin).
2- Power düğmesini bırakmadan, resume/cancel düğmesini bırakın.
3- Power düğmesi basılıyken 2 kez daha resume/cancel düğmesine basın ve ikisini aynı anda bırakın.
4- Power lambası yeşil renkte yanması gerekiyor. Bu aşamadan itibaren resume/cancel tuşuna basarak aşağıdaki listeden istediğimiz işlemi yaptırıyoruz.

1 kere - servis test çıktısı verir
2 kere - EEPROM bilgisini çıkartır
3 kere - EEPROM ilk değerlerine gelir
4 kere - Mürekkep sayacı sıfırlanır.
6 kere - Yazma kafasının derinlemesine temizlenmesini sağlar

Hangi işlemi uygulayacaksanız o sayıda resume/cancel tuşuna basın ve ardından power tuşuna basın.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++

CANON PIXMA MP150 SERVİS MODUNA GİRİŞ VE RESETLEME

1- Yazıcıyı kapatın.
2- ON/OFF ve Stop/Resume tuşlarına aynı anda basın, bırakmayın.
3- ON/OFF basılıyken Stop/Resume tuşunu bırakın, tekrar basın ve ikisini de bırakın.
4- Cihaz servis modunda açılacaktır. Bu aşamadan itibaren Stop/Resume tuşuna basarak aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz.

2 kere - EEPROM bilgisini yazdırır
3 kere - EEPROM ilk değerlerine gelir (resetlenir)
4 kere - Mürekkep sayacı sıfırlanır
6 kere - Yazma kafasının derinlemesine temizlenmesini sağlar

Hangi işlemi uygulayacaksanız o sayıda resume/cancel tuşuna basın ve ardından power tuşuna basın.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++

CANON PIXMA IP2000 - IP3000 RESETLEME YÖNTEMİ

1- Yazıcı kapatın
2- Resume butonuna basılı tutun ve ardından Power butonuna basın (ikisine aynı anda basmayı da deneyin).
3- Power butonuna basmaya devam edin ve Resume butonunu bırakın.
4- Resume butonuna 2 kere basın ve ardından iki butonu da bırakın.
5- Yeşil ışık yanıp sönmeye başlayacak ve ardından sürekli yanacak.
6- Resume butonuna 4 kere basın.
7- Power butonuna basın ve yazıcıyı kapatın.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++

CANON PIXMA MP110 RESETLEME YÖNTEMİ

1) Servis moduna girmek için sırasıyla Menu-Scan-Copy-Scan tuşlarına basın.
2) Sağ Sol oklarıyla NVRAM yazısına gelin ve OK tuşuna basın
3) Sağ Sol oklarıyla CMY ink level yazısına gelin ve OK tuşuna basın
4) Sağ Sol oklarıyla 1'i seçin ve OK tuşuna basın
5) Sağ sol oklarıyla K ink level yazısına gelin ve OK tuşuna basın
6) Sağ Sol oklarıyla 1'i seçin ve OK tuşuna basın
7) Reset tuşuna basın (üzerinde // işareti olan)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++

CANON PIXMA iP1000 RESETLEME YÖNTEMİ

1- Yazıcıyı kapatın ve data kablosunu sökün.
2- POWER düğmesine basılı tutun, yazıcı açılsın.
3- Işık yeşil yanmalı.
4- Power basılı durumdayken Resume düğmesine 1 kere basıp bırakın, ışık turuncu yanacak.
5- Resume düğmesine tekrar basın, ışık yeşil yanacak.
6- İki düğmeyi de bırakın.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++

CANON CLI-8bk, CLI-8c, CLI-8m, CLI-8y, PGI-5bk KARTUŞ KULLANAN YAZICILARIN RESET YÖNTEMİ

Canon PIXMA iP3300
Canon PIXMA iP4200
Canon PIXMA iP4300
Canon PIXMA iP5200
Canon PIXMA iP5200R
Canon PIXMA iP5300
Canon PIXMA iP6600D
Canon PIXMA iP6700D
Canon PIXMA MP500
Canon PIXMA MP510
Canon PIXMA MP530
Canon PIXMA MP600
Canon PIXMA MP800
Canon PIXMA MP800R
Canon PIXMA MP810
Canon PIXMA MP830
Canon PIXMA MP950
Canon PIXMA MP960
Canon PIXMA Pro9000


Herhangi bir kartuşun Chip'inin ömrü dolduğunda, çıktı almak istediğinizde bilgisayar ekranında "ink low (mürekkep az)" uyarısı verecektir.


Ardından yandaki resimde görülen uyarı ekranı çıkacak karşınıza. OK diyerek devam ediyoruz.


Yanda görünen uyarı ekranını da YES diyerek geçiyoruz.


Bu uyarı ekranına da YES diyoruz.


OK diyoruz...


Bu uyarı ekranı geldiğinde yazıcınızın üstündeki RESUME düğmesine 5-10 sn basılı tutun. BACK tuşuna basmayın sakın.

MP serisi yazıcılarda STOP/RESET düğmesi, iP serisi yazıcılarda PAPER FEED düğmesini kullanın.


Pixma iP4200 de basmanız gereken düğme.


Resetleme (chip'i devre dışı bırakma) tamamlandığında yandaki uyarı ekranı çıkacak ve yazdırma işleminiz gerçekleştirilecek.

güneş paneli yapımı


Son zamanlarda popülerliği artan ve maliyetleri gün geçtikçe ucuzlayan güneş panelleri artık hayatımıza iyiden iyiye girmeye başladı. Eğer olurda kendiniz bir panel yapmak isterseniz bu siteden yararlanarak eklediğimiz proje size yardımcı olacaktır.

Gereken malzemeler;
Bakır levha.
Oksitlenmiş bakır levha (bakır oksit)
Lehim
CD kabı
Silikon tutkal


İlk önce bakır plakaları oksitlemek gerekir. Bununi için bakır levhaları elektrikli ısıtıcı da ısıtmak gerekmektedir.


Isıttığımız levhanın aşağıdaki görünümde olması gerekmekte.

Bakır levha bu hale gelinceye kadar üzerindeki tabakalar düzenli olarak temizlenmelidir. Bunun için zımparalamak çözüm olabilir.



ilk önce oksitlemediğimiz, temiz haldeki bakır plakayı, resimdeki gibi U şeklinde kesiyoruz, daha bir ucundan lehim yapıyoruz ve aşağıdaki gibi CD kutusunun içerisine silikonluyoruz.







Daha sonra ısıtarak oksitlediğimiz bakır levhayı bir ucundan kablo ile lehimliyoruz.




Daha sonra da; önceden CD kutusuna silikonladığımız u plakanın üzerine bu oksitlenmiş bakır levhayı silikon ile silikonluyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken konu 2 levhanın birbirine temas etmemesi, arada muhakkak silikon kullanılması. !!!!!!






Yaptığımız panel güneş altında, 0.25 V voltaj ve 40 mAh akım üretmektedir, güç olarak ise 0.0000125 watt lık bir güç üretmiş oluruz.
6 tanesini birbirine bağlarsanız gerçekbir güneş paneli yaparsınız.