22 Mayıs 2011 Pazar

CD ÇEŞİTLERİ

CD-R: CD recordable kelimesinin karşılığıdır.yazılabilir disk demektir.yalnız bilgi kaydı üzerine bir kez yapılır.tekrar silinip üzerine kayıt yapılmaz.ancak multisession metodu ile cdnin sonu kapatılmadı ise boş kalan yere bilgi eklemek mümkün olur.bir kere yazılabilen
cd-r lerde veri değiştirilebilir.burada veri kısmı dye adı verilen organik renkli bir maddeden oluşuyor.cdnin rengini belirten ve çoğunlukla yeşil,mavi ya da altın renginde olabilen bu madde cdnin kalbini oluşturuyor.cd yazıcı veriyi lazer ışınlarıyla yazıyor ve bu işlem sırasında 300 celsiusluk bir ısıyla ışın renkli yüzeye düşüyor.
CD-RW: Yeniden yazılabilir disk demektir.yüzlerce defa silinip tekrar yazılabilir.aynen cd-r gibi olup packet writing metoduyla bir sabit diskmişgibi de davranabilir.1996 yılında cd-r cihazlarında lzer ışının farklı fazlarda çalışması prensibi sayesinde yeniden yazılabilircd ler doğmuştur.cd-r larrda olduğu gibi bunda da metal yansıtıcı bir yüzey üzerinde renkli bir kısım bulunmaktadır.bu yüzeyde veri kodlanmış halde saklanır.cd –rw daki renkli kısım iki farklı tipi bir arada bulundurabiliyor. Kristallin ve amorph kimyacılar kristalleşmeden katılaşan sıvılara amorph adını veriyorlar.örneğin cam renkli tabakadaki amorph kısımları ışığı yansıtmadan geçirir.geçen ışık ancak metal kısımdan yansıyarak geri döner.kristallin kısımlar ise lazer veriyi okurken yansıtır.kristallin ve amorph iki farklı yansıtıcı yüzey oluşturur.ve bu sayade dijital veriler birleştirilir.cd –w,rw nin yazılması sırasında yazıcı renkli yüzeye yoğun lazer ışınları yollmaktadır.bu esnada ısı 500celsiusu bulabilir.cd-rdeki gibi cd yi eski haine döndürmek mümkündür.amorph bölgeler 200 celsiusa kadar tekrar ısstıldığında daha yavaş soğuyarak kristalleşiyor veveri siliniyor.böylece cd-rw tekrar yazmaya elverişli hale geliyor.
CD-DA: Compack disc digital audio’nun kısaltılmasıdır yani bilinen müzik cd’si. Genelde stereo, 16 bit, 44.1KHz frekansa sahiptirler ve kulağın duyabileceği en kaliteli müziğin 74 dakikasını içinde bulundururlar.
CD-ROM digital data: Standart veri(data) cd’si demektir.İçerisinde 650 Mb lık bilgi saklanabilir.iki çeşidi vardır Mode 1 Mode2 ise Mode 1 içerisinde hata düzeltme kodlarıda içeren standart bir moddur.Mode2 ise içersinde hata düzeltme kodları içermez, genellikle sıkıştırılmış ses ,video veya grafik verileri içerir.
CD-ROM XA:cd rom extra architecture kelimelerinin kısaltılmışıdır.Mode1 ve Mode 2 standartları birleştirilerek yeni bir standart olarak karşımıza çıkmıştır.veri,ses,sıkıştırılmış ses,video, grafik ve diğer türlerdeki verileri içerebilir.
CD-I: cd interactive kelimelerinin kısaltılmışıdır.Tv’ye bağlanan cd-I player’lar için bulunmuş bir formattır.
Vcd: Video cd yani piyasada bol miktarda bulunabilen film cd lerinin formatı.İçersinde MPEG sıkıştırma yöntemiyle sıkıştırılmış 74 dakika video bulundurulabilir.
Photo cd: Fotoğraf görüntülerini saklamak için kullanıla bir formattır.TV ye bağlanan cd-I sürücülerle, içersindeki fotoğrafları tv ekranında izlemek için bulunmuştur.
Multiread: Çoklu okuma. Cd-r ve cd-rw medyalar üzerindeki müzik ve veri için belirlenmiş bir standarttır.Diskin her cd sürücüde okunabilmesi için bu standardı desteklemesi gerekir.

Hiç yorum yok: