23 Mayıs 2011 Pazartesi

Alien Arena 2008

Alien Arena 2008
Alien Arena, ücretsiz olarak dağıtılan bir çok oyunculu aksiyon oyunudur. Tüm dünyada internet bant genişliğinin artmasıyla multiplayer moduna yoğunlaşılsa da oyunun singleplayer modu da mevcut olup bot'lara karşı oynayabiliyorsunuz.
Online bir FPS oyununu ilk defa oynayacaksanız, öncelikle buna hazır olmak için antrenman yapmalısınız, silahları ve haritaları tanımalısınız. Bunun için en iyi yöntem Singleplayer da zorluk derecesini de en kolaya ayarlayarak oynamak. Singleplayer da hem silahları, hem haritaları, hem de sağlık, zırh ve mermi gibi ekstraları öğrenip çok oyunculu oyundaki rakipleriniz için kolay hedef olmaktan kurtulmuş olursunuz. Alien Arena'nın ilk versiyonu 2004 yılında yayınlanmış. Geçen bu süre zarfında kendi oyuncu kitlesini yaratmıştır. Oyunun Windows ve Linux versiyonları ücretsiz olarak dağıtılmakta, ayrıca çok yakında Mac versiyonu da çıkacağı duyurulmuştur. Alien Arena tüm platformlarda çalışan bir oyun olarak tüm oyunculara ulaşarak büyük bir kitle yaratacak gibi görülmekte.
Quake yapımcıları oyun motorunun kaynak kodunu açmaları açık kaynak kod oyun geliştiricileri için mükemmel bir gelişme olmuş ve bunun sayesinde birçok açık kaynak kodlu oyun üretilmiştir. Bu gelişmenin sonucunda, grafik ve ses kaliteleri kapalı kodlu muadilleriyle boy ölçüşebilecek hatta birçoğundan daha iyi olan oyunlar üretildi. Oyunlar, motorları aynı kaynaktan geliştirilse de ya da genellikle aynı tarzdaki Quake, Doom veya Unreal oyunlarına benzetilseler de açık kod geliştiricileri bu oyunlara giydirdikleri konular ile bu oyunların ayrı ayrı kitlelerinin oluşmasını sağlamışlardır.
indirmek için resime tıklayın

alien_arena_2008_l.jpg
Alien Arena 2008'i aynı türdeki Deatmatch FPS oyunlardan ayıran oyunun temasıdır. Oyunu diğer oyunlardan ayıran özelliği klasik bilimkurgu ile gelecekte olacağını tasvir etiğimiz bilim kurgu öğelerini harmanlayarak karakter, silah ve mekanlarda kullanması. Bilim kurgu severlerin çok iyi bildiği iri kafalı çirkin uzaylılar, büyük çirkin bir gözün kontrol ettiği yarı robot garip yaratıklar, biyonik kaslı ve güçlü insanlar ya da en son teknolojik zırh ve silahları kuşanmış dünyayı kurtarmak için savaşan atletik savaşçılar karakterleri iyon tabancaları, lazer silahlar, uzaktan kumanda ile yönetilebilen robotumsu cihazlar ise silahları oluşturuyor. Bir bilim kurgu fanatiği daha neler ister diye düşünseniz Alien Arena 2008 in her yerinde aradıklarınızı görebilirsiniz.
Daha önce hiçbir FPS oyunu oynamış olmasanız dahi oyunu öğrenmekte zorlanmaz ve kolay bir şekilde adapte olabilirsiniz. Alien Arena 2008 de 46 standart harita, 5 farklı oyuncu karakteri ve 9 tane birbirinden farklı silah, bu silahları iki farklı ateşleme modu ile kullanabiliyorsunuz, bulabilirsiniz. Kanca ile duvarlara tırmanma ve savaştığınız alanda yer alan birçok mühimmat ve koruyucu malzeme de cabası. Tüm bunları singleplayer da öğrenmeden multiplayer oynamayın derim, tabi kaybederek ya da öldürülerek öğrenmek canınızı sıkmayacaksa.

Alien Arena 2008 de tek başınıza botlara karşı savaşmak, ses ve grafik kalitesinin de etkisiyle oldukça korkutucu olabiliyor ve kendinizi yalnız hissedebiliyorsunuz. Ancak internet bağlantınız var ise sunucular üzerinden birçok oyuncu ile birlikte takım halinde oynadığınızda büyük bir savaşın içinde yer alabilirsiniz ve bu defa yalnızlık aklınıza dahi gelmeyecektir. Oyuna yeni girdiğinizde atmosfere uyum sağlayana kadar yalnız kalsanız da kısa bir zaman içinde takımla bütünleşip gerçek dünyadan kopuyorsunuz. Diğer oyuncuları özelikle kendi takımınızdan oyuncuları çevrenizde görür ve onlarla beraber ortak hareket edip o dünyanın gereklerini yerine getirirsiniz. Takım olmanın gereklilikleri ortak hareket etmek ve ortak bir strateji geliştirmektir. Elbette oynamak için şart değildir. Bunları yapmak tamamen sizin keyfinize kalmış.
alien_arena_2008_02.jpg

Alien Arena 2008 de her FPS oyununda olduğu gibi hareket eden tüm düşmanlarınızı vurmak üzerine kurulu olsa da, yerine getirmeniz gereken başka görevleriniz de var. Örneğin kendi bayrağınızı korumak ve karşı bayrağı çalıp kendi bayrağınızın yanına getirerek puanlarınızı artırmak. Bayrak kapma modu (CTF) FPS oyunlarının en çok tercih edilen klasik oyun modudur. Bayrağınız için yaptığınız kovalamaca ve savaş insanı gerçek dünyadan kopartıp götürebilir. Bayraklar bildiğimiz bayrak şeklinde değil. Oyunda yüksek teknoloji teması her yerde kendini gösterdiğinden bayraklar birer el feneri gibi ve StarWars'ta yer alan ışın kılıçlarına benzetilmiş. Toplamanız gereken silah ve malzemelerden bahsetmeme gerek yoktur sanırım. Bu malzemelerdeki çeşitlilik oldukça tatmin edici.

Oyunu oynarken sadece koridorlarda koşturup düşmanlarınızı yok etmiyorsunuz. Merdivenlere, kutulara tırmanıyorsunuz. Uzayda atlama rampaları ile bir kattan diğerine ya da bir rampadan karşı rampaya atlamanız ve atlarken de sık sık karşı rampadan üzerinize doğru atlayan düşmanlarınızı havada vurmanız gerekiyor. Vuramazsanız onlar sizi vuruyor zaten. Atlarken ve koşarken kenardan uzay boşluğuna ya da lavların içine düşmemeye dikkat etmelisiniz. Bu oyunda tek düşmanınız karşı takımın oyuncuları değildir ve sadece onlar sizi öldürmez. Yanlış bir hareketle rampadan uzaya atlamak, lavların içine düşmek ya da yakın mesafeden roketle yakın bir hedefe ateş etmek de sizi öldürür ve bu durumda skorunuzdan puan eksiltilir. Bir başka dikkat etmeniz gereken nokta da bir köşeye gizlenip hedefinizin yaklaşmasını beklerseniz sağlınızdan gider ve ölürsünüz. Kramp uyarısı verip karakterinizin acı çektiğini, ekrandaki kırmızı ışık efektinden rahatlıkla anlarsınız. Bu oyunda durmak yasak sürekli hareket edeceksiniz. Zaten ağır hareket eder veya düz koşarsanız kolay bir hedef olup bol bol öldürülürsünüz. Kurallar açık zig zag çizerek zıplayarak kolay bir hedef olmayacak bir şekilde hareket etmek, en iyi silah ve mühimmat ile birlikte sağlık malzemelerini toplamak ve iyi bir nişancı olup düşmanı vurmak. Takım halinde oynuyorsanız takımınızdaki arkadaşlarınız ile sürekli iletişim halinde olun, onlardan ayrılmayın ve takım halinde avlanın derim. Düşman takımın karşısına tek başınıza çıkmak istemezsiniz.

Saydığımız özelikleri ile Alien Arena 2008 diğer FPS oyunlarından farklı olarak oyunun oynanışına gerçekten de renk ve eğlence katan etmenlere sahip.
alien_arena_2008_4.jpg

Oyun Kontrolleri

FPS oyunlarında kontroller genellikle birbirlerine benzer. Aşağıda Alien Arena' için özel kontrolleri bulabilirsiniz.
  • Shift tuşu: Koşmak.
  • Page Down tuşu: Yukarıya bakma.
  • DEL tuşu: Aşağıya bakma.
  • END tuşu: Bakış açısını ortalamak.
  • F1 ve TAB tuşu: Skor durumu.
  • F tuşu: aydınlatma feneri.
  • Sizin tanımlamanız gereken bir tuş: Kanca ile yakalamak.
  • T tuşu: Mesaj atma.
  • Y tuşu: Sadece kendi takımına mesaj atma.
  • F4 tuşu: Kontrol ayarları.
  • F5 tuşu: Harita ayarları.

Oyun Türleri

Capture the Flag: Takım temelli bayrak kapmaca oyunu. Karşı takımın bayrağını kaptığınızda oldukça yüksek puanlar topluyorsunuz. Kaptığınız bayrağı kendi bayrağınızın yanına getirince puanlarınız kat be kat artıyor. Ancak bazen sizin de bayrağınız kapılmış oluyor ve onu kurtarmadan karşı takımın bayrağını kapmış olmanız size bir fayda getirmiyor. Bu modda takım içinde görev paylaşımı yapmanız önemli. Birilerinin kendi bayrağınızı korumsı, diğer bir grubun da karşı tarafın bayrağını kapması gibi takım planları yapmanız daha akıllıca oluyor.

Deathball: Takım temelli bir oyun türüdür. Oyunda amacınız sahadaki topu (deathball) alıp karşı takımın kalesine atmak.

Team Core Assault:
Takım temelli karşı takımı yok etme oyunu.

Team Deathmatch:
Takım temelli karşı takımdan herkesi yok etme oyunu.

All Out Assault: Herkesi öldürene kadar savaş. Deathmatch ten farkı ölen kişi oyun bitene kadar oyuna dahil olamıyor. Ancak oyun yeniden
başladığında oyun başlıyor.

Cattle Prod: Takım temelli olan bu modda uzaktan yönetebildiğiniz robotumsu silahlarınız ile daha fazla puan toplayabilirsiniz

Deatmatch:
Önüne geleni öldürerek puan toplama mantığındaki oyun türü.
alien_arena_2008_3.jpg

Silahlar

  • Blaster: Oyuna bu silahla başlıyorsunuz. Atış gücü zayıf. Plazma topları atar. İkincil atışı: Güçlü ışın atışı.
  • Rocket Launcher: En popüler ve kullanışlı silah. Roket atar. İkincil atış: Cell malzemesi ile hedefe kilitlenerek atış yapar.
  • Alien Smartgun: Bu tip bir silahı başka Bir FPS oyununda göremezsiniz. Sonunuz geldiğini düşündüğünüzde bu silahı düşmana karşı kullanın ve düşmanın elektrik çarpılmaları içinde kıvranmasını seyredin. İkincil atış: Trip mines.
  • Chaingun: Oyundaki atış gücü en yüksek silahlardan. Onsuz oyun bitirmek imkansız gibi. Makineli tüfek. Quad Damage malzemesi ile şideti en öldürücü silahlardan biri oluyor. İkincil atış: Bir varili paramparça edecek kadar çok mermiyi tek atışta atıyor.
  • Flame Thrower: Çılgınca bir saldırı için idealdir. Alev silahı. Dar alanlarda ve karanlıkta kullanmak için idealdir. İkincil atış şekli alev toplarıdır.
  • Alien Disruptor: Keskin nişancı suikast silahıdır. Atış gücü yüksek değildir ancak seri atış yapar. Quad Damage ileşideti oldukça güçlenir.
  • İkincil Atış: Dürbünden bakış ile atış yapasınız. Ancak gerçek gücünde atış için 3 defa şarj olabilir.
  • Alien Beamgun: Seri atış ile düşmanı eriterek yok eder. İlk atıştan sonraki şarj süresi oldukça yavaştır. İkincil atış: Patlayıcı toplar atar.
  • Alien Vaporizer: En güçlü silahtır. Düşmanın zırh veya sağlık durumu ne olursa olsun yok eder. Şarj süresi uzundur.
  • Ball Shooter / Grapple Hook: DeathBall modunda, oyuncu topu aldığı zaman şarj oluyor. Bu bir silah değil aslında. Doğru yere topu atarsanız 10 luk bir skor kazanırsınız.
  • Violator: Meydan savaşlarında ikinci başlangıç silahı. Hızlı atış yapıp çabuk öldürür.

Araçlar

  • Quad Damage: Tüm silahların gücünü arttırır.
  • Haste: İleriye hızlı atlayış gücünüzü artırır.
  • Invulnerability: Hasar almama. Bunu aldığınızda hiç bir atıştan zarar görmezsiniz, ayrıca ateş ettiğiniz kişiyi buharlaştırırsınız. Oyunda seyrek bulunduğundan akıllıca kullanılması gerekir.
  • Sproing: Havada çok yükseklere zıplamanıza yarar. Her haritada bulunmaz.
  • Armor: Zırh. Seviye seviye harita üzerinde dağınık haldedir. Tek tek toplarsınız.
  • Adrenaline: Sağlınızın durumu ne olursa olsun %100 e tamamlar.
  • Small Health: Sağlınızı 2 puan artırır.
  • Medium Health: Sağlınızı 10 puan artırır.
  • Large Health: Sağlınızı 25 puan artırır.
  • Ammo Box: Cephane kutuları. Renk renktir. Bunlar: mermi, pil, napalm bombası, roket ve bombalardır.
  • Bomber: Uçan bir araçtır. Tesiri yüksek plazma bombası taşır. Cephanesi sınırsızdır.
  • Strafer: Uçan bir araçtır. Cephane yine sınırsız ancak yakıt sınırlıdır.
  • Hover: Nakil aracıdır.Yerden alevler saçarak harakter eder.

Savaş Alanları

  • Dynamo (DM): Oyuna başladığınız ilk haritadır. Unreal Tournament teki haritalarına benzer.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Flame Thrower ve Chaingun.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage, Adrenaline.
  • Chasmatic (DM): Alian Arena nın klasik haritalarından.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Alien Beamgun, Chaingun.
    • Enerji Malzemeleri: Adrenaline.
  • Omega (DM): Orta büyüklükte düzenli koridorlardan oluşan bir harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Chaingun, Alien Smartgun, Flame Thrower, Alien Vaporizer.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage, Adrenaline, Haste.
  • V iolator (DM): Teknolojik detayların bulunduğu büyük bir harita. Takım oyunları için ideal.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Chaingun, Alien Smartgun, Alien Beamgun, Flame Thrower.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage, Sproing.
  • Vesuvius (DM, CTF, DB): Dolambaçlı gotik temalı bir harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Alien Beamgun (CTF, DB), Alien Disrupter, Chaingun.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage, Sproing (DM).
  • Crucible (DM): Korku teması olan klasik bir Alien Arena haritası.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Chaingun, Alien Smartgun.
    • Enerji Malzemleri: Quad Damage.
  • Babel (DM): Lavların içinde 4 tane babil kulesinin bulunduğu bir harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Allien Vaporizer, Chaingun, Alien Bemagun.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage.
  • Chromium (CTF, DB): Yüksek teknoloji temalı en zor harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Alien Disruptor, Chaingun, Alien Smartgun.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage, Haster.
  • Icarus (CTF, DB): Zıplama padlerinin [???] bol bulunduğu çok fazla hız ve mücadele gerektiren bir harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Alien Disruptor, Chaingun, Flame Thrower(CTF).
    • Enerji Malzemeleri: Adrenaline.
  • Morpheus (AOA): Uzayta savaştığınız son harita.
    • Silahlar: Rocket Launcher, Chaingun, Strafer, Bomber.
    • Enerji Malzemeleri: Quad Damage.

Hiç yorum yok: