12 Şubat 2012 Pazar

Amiga Emulatoru WinUAE Kullanımı

WinUAE şu ana kadar yapılmış en iyi Amiga emulatörü. Bu yazıda emulatörün nasıl kullanıldığına dair bilgi sahibi olacaksınız. Sitemizin programlar bölümünden indirdiğiniz zip dosyasını bilgisayarınıza açın. Zipli dosyanın içinden programın setup dosyası, “roms” adında bir klasör ve “ayarlar.uae” adında programın optimum ayarlarda çalışması için sizin için hazırladığımız ayar dosyası çıkacak. Daha sonra setup dosyasına tıklayarak programımızı kuralım. Normal şartlarda programımız c:\Program Files\WinUAE klasörü altına kopyalanıyor. Daha sonra zipli dosya ile birlikte gelen “roms” klasörünü WinUAE klasörümüzün altına ve “ayarlar.uae” dosyasını da aynı yerdeki “configurations” klasörünün altına kopyalayalım.
     Bu işlemler bittikten sonra programımızı çalıştıralım. Karşımıza bir adet uyarı mesajı gelecektir. “Tamam” deyip bu uyarıyı dikkate almayalım. İşte karşımızda WinUAE penceresi.geldi. Sol tarafta bulunan “Configurations” seçeneğine tıklayıp, aşağıdaki “Load From...” butonuna basalım ve “ayarlar.uae” dosyasını seçelim. Programı her çalıştırdığımızda bu “ayarlar.uae” dosyasını seçmemiz gerektiğini unutmayalım. Yoksa program kendi default ayarlarıyla çalışacaktır.
     Daha sonra yine sol tarafta bulunan seçeneklerden “ROM”u tıklayalım. "Main ROM File" satırının karşısında “C:\Program Files\WinUAE\roms\KICK13.ROM” yazısını görüyorsak buraya kadar her şey yolunda demektir. Eğer o satır boşsa en sağ tarafta bulunan ve üzerinde “...” (üç nokta) bulunan kutucuğa tıklıyoruz. Karşımıza gelen pencereden “roms” klasörünü çift tıklatıyoruz. Oradan da “KICK13.ROM” adlı dosyayı seçip “Aç” butonuna tıklıyoruz. Unutmayın eğer bu işlemi yaparsanız bir önceki paragrafta anlattığım configuration ayarlarını yeniden kaydetmeniz gerekiyor. Eğer bu paragrafın başında anlattığım gibi yazı kendiliğinden görünmüşse configurations ayarlarını yeniden kaydetmenize gerek yok.
     Gelelim oyunlarımızı çalıştırmaya: Amiga oyunlarının uzantıları genellikle .adf (Amiga Disk File)’dir. www.oyuncuu.net adresinden indirdiğiniz .adf uzantılı bir oyunu oynamak için WinUAE programında sol tarafta bulunan seçeneklerden “Floppy drivers” seçeneğini tıklayalım. WinUAE programında 4 adet floppy disket sürücü bulunmaktadır. Bunları karşımızda göreceğiz. “DF0”, “DF1”, “DF2” ve “DF3”. İndirdiğimiz oyunu ekranda gördüğümüz “DF0” sürücüsünün en sağ tarafında bulunan ve üzerinde “...” (üç nokta) bulunan kutucuğa tıklayarak seçelim. “DF0” sürücüsünde o oyunun yolu görünecektir. Eğer oyunumuz birden fazla diskete sahipse her bir disketi sırasıyla bulunan sürücülere sırasıyla atayabiliriz. Her şey yolunda ise, en aşağıda bulunan “Start” tuşuna basarak oyunumuzu başlatabiliriz.
     WinUAE ile ilgili birkaç püf nokta vermek istiyorum. WinUAE programı kullanmış olduğumuz bilgisayarı tıpkı bir Amiga bilgisayara dönüştürür. Bu bakımdan kullandığımız bilgisayarın hızında belirgin bir yavaşlama olacaktır. Geçmişte Amiga oynamış arkadaşlar bu yavaşlığa alışkındırlar. Bu yüzden oyunun başlaması için sabırlı olmamamız gerekmektedir. Ardı ardına tuşlara basmamız makinemizin ya da programın kilitlenmesine yol açacaktır.
     Eğer oynamak istediğiniz oyun bir türlü çalışmıyor ya da hata veriyorsa o zaman programın sol tarafındaki “ROM” seçeneğine tıklayarak “Main ROM File” kısmına “roms” klasörünün içinde bulunan “KICK31.ROM” veya “KICK20.ROM” dosyalarından birini atayınız. Bunun nedeni ise yeni nesil çıkan Amiga 500+ ve Amiga 1200 oyunlarının daha eski olan Amiga 500’lerde çalışmamasıdır. İndirdiğiniz oyun belki Amiga 1200 oyunu olabilir.
     Eğer herhangi bir bellek yetersizliği uyarısı alıyorsanız yine programın sol tarafında bulunan “RAM” seçeneğine tıklayarak sanal Amigamızın bellek miktarını 8 Mb’a kadar attırabiliriz. 

kaynak: http://www.oyuncuu.net/makale-3-Amiga-Emulatoru-%28WinUAE%29-Kullanimi.html

Hiç yorum yok: