20 Şubat 2012 Pazartesi

CCS64 Emülatörü Kullanımı


  CCS64 bence şu anda varolan en iyi Commodore 64 emülatörü. Rakibi olan VICE ise biraz sorunlu. O yüzden CCS64’ü tanıtmayı daha uygun buldum. CCS64’ün çok rahat bir kurulumu var. Kendi setup dosyası sayesinde normal bir kurulum yapıyor ve daha sonra da başlat menüsüne yerleşen simgesi sayesinde emülatörü çalıştırıyorsunuz. Emulatörü buradan indirebilirsiniz.

            Emülatörü çalıştırdığınızda karşınıza eski dost Commodore 64’ün bildiğimiz mavi ekranı çıkıyor. Buraya kadar her şey tamam. Ama oyunları oynamaya başlamadan önce birkaç ayar yapmamız lazım. Hemen klavyemizin F10 tuşuna basıyoruz ve CCS64’ün her türlü ayarlarına ulaşacağımız menü karşımıza geliyor. İlk etapta programın bütün ayarını kurcalamamıza gerek yok. Sadece belli ayarları var. Ben o ayarları anlatacağım.
            İlk önce en önemli özellik olan tuş ayarlarımızı yapalım. Bu ayarları tamamen kendi isteğinize göre ayarlıyorsunuz. F10 tuşuna bastıktan sonra biraz aşağıda “Options” seçeneğinin üzerine klavyemizin yön tuşlarını kullanarak geliyor ve entera basıyoruz. İşte options kısmı karşımızda. Yine yön tuşları yardımıyla “Input” seçeneğini seçiyoruz. “CONTROL PORT 1” seçeneğinin üzerinde durup sağ ve sol yön tuşlarını kullanarak yan tarafında “JOYSTICK” i seçiyoruz. Hemen altındaki “Mode”un üzerine gelip onu da “KEY-SET 1” olarak belirliyoruz. Aynı şeyleri alt tarafta bulunan “CONTROL PORT 2” için de yapıyoruz. Eğer herhangi bir oyunu iki kişi oynayacak ve aynı klavyeyi kullanacaksanız control port 2 seçeneği altındaki mode seçeneğini KEY-SET 2 olarak ayarlamanız gerek. Yok tek kişi oynayacaksınız ikisini de KEY-SET1 olarak seçin. Çünkü bazı oyunlar tek kişilik olsa bile bazen keyset1’i bazen keyset2’yi kullanıyorlar. İkisinde de aynı tuş ayarları olması bizim ikide bir  keyseti değiştirmemize gerek bırakmayacaktır.
            Daha sonra biraz aşağıda bulunan “DEFINE JOYSTICK KEYSET” seçeneğini seçiyoruz. İşte bu bölümde hangi tuşun hangi işlevi yapmasını sırasıyla seçeceğiz. Sırasıyla “Sağ, sol, yukarı, aşağı, sağ çapraz, sol çapraz...” gibi seçeneklerin hepsine istediğiniz tuşları atıyorsunuz. İşiniz bittikten sonra “ESC” tuşuyla bir önceki ekrana gelebilirsiniz. İsterseniz F1 tuşuna basıp 2. joystick için de tuş ayarlarını yapabilirsiniz. Burada bir aydınlatma yapayım. Sürekli joystickten bahsediyoruz. Ama aslında bu bizim kullanacağımız klavyemizdir. Yani yukarıda anlattığım joystick ayarları aslında klavye ayarlarıdır.
Şimdi de “VIDEO” seçeneğine tıklayalım. Burada bizi ilgilendiren tek ayar, video modumuzudur. Eğer 640x480’i seçersek oyunlarımızı rahatlıkla tam ekran olarak oynayabiliriz. Diğer seçeneklerde ya pencerede oynarız ya da tam ekranda fakat çok çok ufak grafiklerle oynarız. 
ESC tuşuna birkaç defa basarak ilk karşımıza çıkan ayar ekranına geri dönelim. Sıra geldi oyunumuzu nasıl yükleyip oynayacağımıza. En üstteki “1541 Device 8...” seçeneğini seçelim. İşte buradan oyunlarımız bilgisayarda hangi klasördeyse o klasörü bulup seçeceğiz. Eğer cd-romdaysa cd-romu seçeceğiz. Oyun isimlerini gördüğümüzde yine yön tuşları ve enterla istediğimiz oyunu seçeceğiz. Bu seçimden sonra karşımıza oyunun dosyaları çıkacak. En üsttekini seçip entera basarsak oyun başlayacaktır. 
Oyuna başladıktan sonra herhangi bir yerde F10’ a basarak CCS64’ün ayarlar bölümüne dönebiliriz. Yeni bir oyun çalıştırmak istediğimiz zaman her defasında tekrar tekrar emulatörü resetlemek gerekmez.
Yine menüde göreceğiniz “Tape Device 1...” seçeneğiyle tape formatındaki Commodore 64 oyunlarını çalıştırabilirsiniz. CCS64 bu yönüyle de çok kullanışlı bir emulator. Yine “Cartridege” seçeneğiyle Commodore 64’ün Kartuş diye tabir edilen oyunlarını çalıştırabilirsiniz. Oyuna geri dönmek istersek “Continue”, emülatörü kapatmak istersek yine “Quit CCS64” seçeneğini seçiyoruz.
Biraz aşağıda gördüğümüz “State” seçeneği yardımıyla da oyunumuzu kaydedip, aynı seçenekle daha sonra yükleyip kaldığımız yerden devam edebiliyoruz.”
Commodore 64 oyunlarını çalıştırıp oynayabilmeniz için gerekli olan ayarlar sadece bu kadar. Diğer ayarlar sizin zevkinize kalmış. Fazla kafa karıştırmamak için hepsinin açıklamasını burada yapmadım. Bunları zaman içinde kendiniz kurcalayıp bulabilirsiniz.