11 Aralık 2011 Pazar

Kendi Hidrojen Yakıt Hücreni Yap


Kendi yakıt hücreni yap
Yakıt hücreleri, kimyasal reaksiyon yoluyla elektrik üreten ve yakıt olarak hidrojen, metanol gibi maddeler kullanan cihazlardır. Hidrojen yakıt hücreleri yan ürün olarak sadece su üreten son derece çevre dostu cihazlardır.
Hidrojen yakıt hücreleri ilk olarak uzay mekikleri ve diğer yüksek teknoloji uygulamalarında temiz ve etkili güç kaynağı gerekli olduğu zaman kullanılmaya başlandı. Ama günümüzde hidrojen yakıt hücreleriyle çalışan arabalarla, otobüslerle  seyahat ediyoruz.
Sizde evinizde 10 dakikada basit bir hidrojen yakıt hücresi nasıl yapılır öğrenecek ve hidrojenle  oksijen birleşerek nasıl temiz bir elektirik enerjisi üretir kendi gözlerinizle göreceksiniz.
Malzemeler:
  • 38 cm uzunluğunda platin kaplı nikel tel veya saf platin tel
  • Bir adet tahta çubuk. Magnum dondurmalarının çubukları olabilir
  • 9 voltluk pile uygun uçlu kablo
  • Bir adet 9 voltluk pil
  • Biraz bant
  • Bir bardak su
  • Bir adet voltmetre
malzemeler
Yapılışı:
Öncelikle platin kaplı teli 2 parçaya kesin ve her iki parçayıda bir tornavida ya da çivi yardımıyla sarmal hale getirin. Bu ikisi bizim yakıt hücremizin elektrotları olacak.
sarmal
İkinci aşamada kabloların iki tarafını da ikiye kesiyoruz ve kesik uçların izolasyonlarını sıyırıyoruz. Daha sonra resimde görüldüğü gibi çıplak uçları platin elektrotların üzerinde büküyoruz ve hepsini tahata çubuğa yapıştırıyoruz.
elektrot bileskesi
Son olarak çubuğu bir bardak suyun üzerine elektrotlar büyük oranda suya girecek kadar yapıştırıyoruz. Büktüğümüz kablo uçları suya kesinlikle değmemeli. Yani sadece platin tel suyun içinde olmalı.
Şimdi kırmızı kabloyu voltmetrenin pozitif terminaline bağlıyoruz ve siyah kabloyu da negatif terminaline bağlıyoruz. Bu noktada voltmetre “0” voltu okumalıdır. 0,01 gibi çok ufak değerdeki bir voltaj da kabul edilebilir.
0_volt
Yakıt hücremiz artık tamamlandı.
Yakıt hücremizi çalıştırmak için hidrojen baloncuklarının bir elektroda, oksijen baloncuklarının da diğer elektroda tutunmasını sağlamamız gerekir. Bunun sağlamanın çok kolay bir yolu var. 9 voltluk pili klipse değdirip çekmek yeterli olacaktır.
Pili klipse değdirmek elektroliz adı verilen bir işlemin oluşmasına yani suyun atomları olan hidrojen ve oksijene ayrışmasına neden olacaktır. Pil takılıyken elektrotlarda baloncuklar oluştuğunu görebilirsiniz. İşte bunlar hidrojen ve oksijen baloncuklarıdır.
baloncuk
9_volt_4
Şimdi pili çıkartıyoruz. Eğer platin tel kullanmıyor olsaydık voltajın tekrar “0” değerine düşmesini beklerdik çünkü artık herhangi bir elektrik kaynağıyla bağlantımız yok. Fakat voltaj “0” değerine düşmüyor.
Platin katalizör görevi görerek hidrojen ve oksijenin tekrar birleşmesini sağlar.
Hidroliz reaksiyonu tersine döner. Hücreye elektrik vererek suyu ayırmak yerine hidrojen ve oksijen birleşerek tekrar su oluşturur ve elektrik üretir.
iki_volt
Yakıt hücremizden ilk başta 2 volta yakın bir değer alırız. Baloncuklar patladıkça, suyun içerisinde çözüldükçe veya reaksiyon tarafından kullanıldıkça voltaj düşer. Voltaj ilk başta hızlı düşer daha sonra düşüş yavaşlar.
yarim_volt
Birkaç dakika sonra baloncuklar sadece elektrik üretmek amacıyla reaksiyon tarafından kullanıldığından voltaj daha yavaş düşmeye başlar.
Gördüğünüz üzere 9 voltluk pilden elde ettiğimiz enerjiyi hidrojen ve oksijen baloncukları olarak depoluyoruz.
Hidrojen ve oksijeni farklı bir kaynaktan elektrotlara besleyerekte elektrik alabiliriz. Yada gün boyunca bir güneş paneli yardımıyla elektroliz yaparak elde ettiğimiz hidrojen ve oksijeni gece elektrik üretmek için kullanabiliriz. Dahası gazları elektrikle çalışan arabalardaki yüksek basınçlı bir tankta depolayıp, arabanın ihtiyacı olduğu elektiriği yakıt hücresinden üretmesini sağlayabiliriz.
Nasıl oluyor?
Bu projede süregelen iki konu var. Birincisi elektroliz yani suyun hidrojen ve oksijene ayrışması ve ikincisi bu gazların tekrar birleşerek elektrik üretmesi.
Pilin negatif kutbuna bağlı olan elektrot pil tarafından itilen elektronlara sahiptir. Buradaki dört elektron dört su molekülüyle birleşir. Bu dört su molekülünün her biri iki molekül hidrojen oluşturmak için bir molekül hidrojen atomu bırakır ve geriye dört negatif yüklü OH- iyonu salar.
negatif elektrot
Hidrojen gazı elektrotda baloncuk şeklinde ortaya çıkar ve negatif yüklüler negatif yüklü elektrottan göç ederler.
Diğer elektrotta pilin pozitif kutbu su moleküllerinden elektronları çeker. Su molekülleri pozitif yüklü hidrojen atomlarına ve oksijen moleküllerine ayrışır. Oksijen molekülleri baloncuk şeklinde toplanır ve protonlar pozitif yüklü elektrottan göç ederler.
pozitif elektrot
Protonlar negatif elektrottaki OH- iyonlarıyla birleşerek tekrar su moleküllerini oluştururlar.
Yakıt Hücresi
Pili çıkarttığımız zaman baloncuk şeklinde elektroda tutunan hidrojen molekülleri platinin katalitik özelliğiyle kırılarak pozitif yüklü hidrojen iyonlarını (H+ veya proton da denir) ve elektronları oluşturur.
fc negatif
Diğer elektrotta platin yüzeye tutunan oksijen baloncukları metalden elektron çeker ve daha sonra sudaki hidrojen iyonalarıyla( diğer elektrottaki reaksiyondan) su oluşturmak için birleşir.
fc_pozitif
Oksijen elektrodu her  oksijen molekülü için iki elektron kaybetti. Hidrojen elektrodu her hidrojen molekülünden iki elektron kazandı. Hidrojen elektrodundaki elektronlar pozitif yüklü oksijen elektroduna çekildi. Elektronlar sudan çok metalden daha iyi geçtiklerinden teli tercih ederler ve elektrik akımını telden alırız. Teldeki elektrikte bir ampulu aydınlatmada kullanılabilir.

8 Aralık 2011 Perşembe

Balon ile hava fotoğrafçılığı sistemi yapımı

http://makezine.com/24/ballooncam/ adresinden de ulaşabileceğini proje ile hava fotoğrafçılığı konusunda meraklı olan arkadaşlara belki vesile olurum. Bu proje ile helyum balonlara bağlı fotoğraf makinası ile havadan fotoğraflar çekebileceksiniz.
Fotoğraflar entegre içerisindeki özel yazılım sayesinde otomaik olarak çekilecek.
Balonlar bir ip ile yere bağlıdır.

Tetikleyici devre aşağıdaki gibi olmalıdır. Bu devre PICAXE08M entegresi ile programlanmakta ve istediğiniz zaman aralığında mini fotoğraf makinasını tetiklemektedir.
Öncelikle yapmamız gereken aşağıdaki devreyi dizerek uygun bağlantıları yapmaktır. Devrenin pdf haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Devrenin sıralanmış ve monte edilmiş hali.
Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Bu devremizdeki entegreyi (PICAXE) programlamak ve programı entegreye atmak için http://www.rev-ed.co.uk/picaxe adresinden programı indirip bilgisayarınızda çalıştırınız. Bu programda çalıştırmak üzere fotoğraf makinasını tetikleyen 2 programı buraya1 yada buraya2 tıklayıp indirebilirsiniz.

Bu entegreyi ve devreyi ayarladıktan sonra mini fotoğraf makinası bulup onu biraz modifiye etmeniz gerekecektir.
Mini fotoğraf makinamız bu, tek kalem pille çalışıyor, öncelikle bu makinanın dış kabını söküp çıkartıyoruz.
Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Fotoğraf makinasının vidalarını söküp, denklanşörünün olduğu yere ulaşıp, denklansör düğmesinin kablolarını uzatarak, üstteki devreye bağlayacağız.
Kendin Yap
Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Fotoğraf makinasının denklanşörünün kablolarını lehim ile uzatıyoruz.

Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

CD yada DVD ye aşağıdaki gibi delik açıp üstüne kutu bağlıyoruz. Fotoğraf makinamızı CD nin deliğinden aşağıyı görecek şekilde sabitliyoruz.

Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Üst kısımdaki kutuda elektronik tetikleyici ve pil, altta ise fotoğraf makinasının kendisi var.
Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Daha sonra bu düzeneği içi helyum dolu balonlara bağlayıp ip ile yukarıya doğru salıyoruz. Bu arada tetikleyici devremiz belli aralıklarla fotoğraf çekmeye devam ediyor.

Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Detaylar için http://makeprojects.com/Project/Balloon-Imaging-Satellite-/307/1 adresinden yararlanabilirsiniz.

Bu projede devre kurmak yerine, uzaktan kumanda yardımı ile de çekim yapabilirsiniz. Bu sizin yaratıcılığınıza kalmış.

 
 kaynak:http://goo.gl/WT4be

Facebook, '2011 En'ler listesini' yayımladı

1 milyara yaklaşan kullanıcı sayısı ile dünyanın en büyük sosyal oluşumu olan Facebook, 2011 yılının 'en'ler listesini yayımladı.
Kullanıcıların durum güncellemelerinden hesaplanan 'Facebook Memology 2011' verilerine göre, yıl içerisinde dünya genelinde konu edilen ilk 10 kişi ve olay şunlar:
Facebook, 2011 Enler listesini yayımladı facebook logo
  • Usame bin Ladin’in ölümü
  • Green Bay Packers’ın Super Bowl’u kazanması
  • Casey Anthony’nin beraat etmesi
  • Charlie Sheen
  • Steve Jobs’un ölümü
  • İngiltere Kraliyet Düğünü
  • Amy Winehouse’un ölümü
  • Call of Duty: Modern Warfare 3 oyunu
  • Libya’da askeri harekatın başlaması
  • Irene Kasırgası

Bunun yanısıra önemli bulduğumuz diğer bazı Facebook gelişmelerini alt alta sıralayacak olursak…
  • Galatasaray ile Fenerbahçe sayfası en hızlı büyüyen takımlar listesine sırasıyla 9 ve 10. sıradan girmeyi başarmışlar.
  • Bu yıl 'planking' pozlarında (farklı yerlerde yüz üstü yatar halde çektirdikleri fotoğraf) patlama yaşanmış.
  • Yılın en çok konuşulan oyuncuları Megan Fox ile Vin Diesel olmuş
  • En popüler sinema filmi Harry Potter, TV programı ise Dr. House.
  • En çok konuşulan müzisyen Rihanna ile Bob Marley. (Lady Gaga ancak 7. sırada yer bulabilmiş kendine.)
  • En popüler sporcu (tabii ki) Messi! Hemen akabinde (bir tabii ki daha!) Cristiano Ronaldo geliyor. Bu arada inanması güç ama 'Majesteleri MJ' jübilesinin onca yıl ertesinde bile halen 6. sırada geliyor.
  • En popüler haber kaynağı ise CNN seçilirken, ezeli rakibi BBC 9. sırada yer almış.
Tüm listeye buradan erişebilirsiniz.
kaynak: http://www.pclabs.com.tr/2011/12/08/facebook-2011-enler-listesini-yayimladi/