26 Kasım 2011 Cumartesi

İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?

Sun'ın yıllardır sloganı vardır: Ağ, bilgisayardır (Network is the Computer). Bugün birden fazla kullanıcının bulunduğu bir ortamda ağ kurmayana kız vermiyorlar. :)
Şaka bir yana, iki bilgisayarın arasında ağ kurmanın bir sürü nedeni olabilir. Bu işi yapmanın birden fazla yolu da var. En kolay yöntem bir switch satın alıp bağlamak. Bu zaten birden fazla kullanıcının İnternet çıkışı gerçekleştirdiği ortamlarda her zaman ya ekstra switch ile ya da zaten çoklu Ethernet portu taşıyan modemlerle genellikle yapılıyor. Ancak bu pek taşınabilir bir yöntem değil. Bu yazıda arada bir switch ya da benzeri aygıt olmadan iki bilgisayarı birbirine bağlamayı anlatıyoruz. Böylece çantanıza rahatlıkla sığacak bir kısa kabloyla gittiğiniz her yerde iki bilgisayar arası (mesela sizin dizüstü bilgisayarınız ve kız arkadaşınızın masaüstü bilgisayarı arası) ağ kurabileceksiniz.
Bu iş için bilgisayarlar dışında gereken tek şey birkaç TL'lik bir Ethernet kablosu. Hatta eğer düzenli olarak ağlarla ilgileniyorsanız metresini 50 kuruş gibi fiyatlara aldığınız kablonuzu kendiniz bile basabilirsiniz -bu rehberin konusu değil, onu nasıl yapacağınızı da anlatacağız. :)

İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur? Cat 5 550x412
Şekildeki kablo sekiz damarlı bir ethernet kablo olup saniyede 1 Gbit'lik veriyi taşıyabilmektedir. Eğer kablo ucundaki konnektörde şekildeki gibi 8 değil de 4 farklı kablo (bu durumda sonlandırmadaki pinlerden 4 tanesi boş olacaktı) olsaydı kablo saniyede 100 Mbit'lik veri taşıyabilecekti. Bunu anlatmamızın sebebi eğer dosya aktarımı vb. bir amaç için ağ kuracaksanız ve her iki uçta da gigabit ethernet kartlarına sahipseniz gigabitlik bir kablo yardımıyla çok daha yüksek veri hızlarına ulaşabilirsiniz.
Bu noktada biraz daha detaya girelim: Eğer 100BASE-TX yani 100 Mbit'lik ethernet kartlara sahip bilgisayarları birbirine bağlayacaksanız edineceğiniz kablo tipine de dikkat etmeniz gerekiyor. Bu durumda crossover (çapraz) ethernet (UTP) kablo kullanarak ağ kurmanız gerekmektedir. Aksi halde iki birim arasında link kurulur fakat veri akışı sağlanamaz. Fakat günümüzde birçoğumuzun evlerinde ve ofislerinde 1000BASE-T (Gigabit ethernet) standardını destekleyen ağ kartlı bilgisayarlar bulunuyor. Bu standardın artısı da Otomatik MDI/MDI-X Yapılandırması yardımıyla uç birimleri düz kablo ile bağlasanız dahi ethernet kartlarının çaprazlama işlemini otomatik olarak yapabilmeleri. Kısacası gigabit ethernete sahipseniz switch, ADSL modem, vb… ağ cihazlarına bağlanırken kullandığınız ethernet kablolarını iki bilgisayar arası ağ kurma işleminde rahatlıkla kullanabilirsiniz, aksi durumda ise çapraz bir kablo edinmeniz gerekmekte.
Kablomuzu edindikten sonra yapmamız gereken kabloyu iki uç birimin ethernet portlarına takıp bilgisayarları aynı alt ağa almak:
İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?
İki bilgisayarı aynı alt ağa alabilmek için her iki makinede ethernet kablonuzu bağladığınız bağdaştırıcınızın özelliklerine erişerek Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) bölümünü seçerek özellikler düğmesini kullanmanız gerekiyor. Bu bölümde yapmamız gereken sadece IP adresi ile Alt ağ maskesi tanımlamalarını yapmak. İnternet veya ağ dışı erişim yapmayacağımız için diğer bölümlerle ilgilenmiyoruz. Her iki bilgisayarda bu bölümlere sırasıyla;
PC1
IP adresi: 192.168.1.1
Alt ağ maskesi: 255.255.255.0
PC2
IP adresi: 192.168.1.2
Alt ağ maskesi: 255.255.255.0
yazmanız yeterli. Bu basit işlemin ardından ağınız kurulmuş oluyor. Bu işlemin tek espirisi yönlendirici, erişim noktası gibi bir cihazımız olmadığı için otomatik IP adresi ve ağ maskesi alamıyoruz (DHCP üzerinden), dolayısıyla bu tanımlamaları kendimiz el ile yapıyoruz. Zaten dikkat ederseniz IP adresini yazdıktan sonra söz konusu IP adresi için varsayılan alt ağ maskesi bile otomatik olarak yazılmaktadır. Ayrıca bu bize doğrudan IP adresi üzerinden ulaşırken kolaylık sağlayacak; Windows'un "kafasına göre" (tabii hazır bir düzen dahilinde) seçtiği IP numaralarını değil, kendi verdiğimiz ve dolayısıyla bildiğimiz IP adreslerini kullanıyor olacağız.
İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur? asc
Her iki PC'de de bu işlemi yapmanızın ardından Gönderilen ve Alınan paketlerde hareketlilik olacaktır.
Bu işlemin ardından ağımızın çalışıp çalışmadığını basit bir pingleme operasyonu ile denetleyebilirsiniz. Bu işlem için komut satırına erişerek;
ping hedefin IP adresi
örn;
ping 192.168.1.1
komutunu yazarsanız iki uç birim arasında iletişim olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?
Kurduğunuz ağda dilerseniz oyun oynayabilir veya dosya paylaşımında bulunabilirsiniz:
İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?
Çalıştır'a hedef IP adresini başına iki tane ters taksim işareti koyarak yazarsanız hedef bilgisayara erişebilir ve Windows dosya paylaşımından faydalanabilirsiniz.
İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?
Gigabit ethernet kartına sahip iki uçbirim arasında sekiz damarlı UTP kablo kullanarak yaptığımız örnek bir testte saniyede 32 MB veriyi aktarabildik ki bu hız 100 Mbit'lik bağlantıyla elde edebileceğinizin 5-6 katı civarında. Bu sebeple harici disk vb… opsiyonlarınız yoksa yüklü dosya transferleri için de son derece mantıklı bir çözüm gigabit ethernetten yararlanmak.
Küçük bir paragrafla da yaşayabileceğiniz olası sorunlara değinelim. IP adreslerini doğru olarak verdiğinizden eminseniz, buna karşın pingleme, dosya paylaşımı, kurduğunuz oyunda birbirinizi görememe gibi sorunlarla karşı karşıya iseniz öncelikli olarak eğer üçüncü parti bir antivirüs programı kullanıyorsanız onun güvenlik duvarı ayarlarını böyle bir yazılıma sahip değilseniz de windows'un kendi güvenlik duvarının ayarlarını gözden geçiriniz. Çoğu zaman oyunlar, dosya paylaşımı, hatta ve hatta bazen ping gibi ufak operasyonlar bile güvenlik duvarlarınca engellenebiliyor. Daha başka bir sorun ise; dosya paylaşım alanının kök dizinine girebilmeniz; fakat kullanmak istediğiniz herhangi bir dosyaya erişmek istediğinizde yetki kısıtlaması nedeniyle erişimin engellenmesi olabilir. Bu durumda da paylaştığınız dosyanın özellikler menüsünü kullanarak çeşitli kullanıcılar için dosya erişim haklarını düzenlemeniz gerekmektedir. Nadiren karşılaşabileceğiniz başka bir sorun ise fiziksel olarak bağlantının olmasına (ethernet kartlarının ışıklarının yanması) karşın hiçbir şekilde iletişimin kurulamaması olabilir. Eğer güvenlik duvarlarının erişimi engellemediğinden eminseniz ethernet kablonuzda temassızlık olması muhtemeldir. Kablo değiştirerek yola devam edebilirsiniz :).
Bu yazımızda forumlarda sık sık sorulan, çoğu zaman sağlıklı cevaplar alınamayan temel bir işlemi anlatmaya gayret ettik. Ağ kurma işlemi kablosuz ağ kartlarına sahipseniz çok daha basit şekilde ve tamamen ücretsiz olarak da yapılabilir :). Buna karşın, kablolama sorun teşkil etmiyorsa düşük gecikmeler ve maksimum veri akışı için kablolu erişimin değerine paha biçilemez, bizce… Yazıda örneklediğimiz yapı genişletilebilir de; örneğin çift ethernet kartlı PC'lere sahipseniz bu yolla N adet bilgisayarı birbirine bağlayabilirsiniz -bilgisayarlarda ethernet kartlarını köprüleyerek, tabii PC sayısı arttıkça kablo karmaşası da artacaktır. Öte yandan ICS (internet erişim paylaşımı) yardımıyla bağladığınız bilgisayarları ortak bir soket üzerinden internete çıkarmanız da mümkün…
 Sinan Atan

 kaynak:http://www.pclabs.com.tr/2010/05/16/iki-bilgisayar-arasinda-ag-nasil-kurulur/

18 Kasım 2011 Cuma

Linux’te .rar Dosyaları Açmak

 aşşağıdakilerin yerine 7zip programınıda yükleyebilirsiniz.

Linux’te .rar dosyalarını açabilmeniz için unrar’ı yüklemeniz gerekiyor. Standart yüklü paketlerden değil maalesef.
unrar’ı kurmak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.
Debian/Ubuntu dağıtımlarında:
$ apt-get install unrar
Fedora dağıtımında :
$ yum install unrar
FreeBSD dağıtımında:
$ pkg_add -v -r unrar
Eğer yukarıdakilerin hiç biri sizin için uygun değilse bu durumda resmi rarlab sitesi‘nden kurulum paketini indirip kurmanız gerekecek:
$ cd /tmp
$ wget http://www.rarlab.com/rar/rarlinux-3.7.1.tar.gz
$ tar -zxvf rarlinux-3.7.1.tar.gz
$ cd rar
$ cp rar unrar /bin
.rar paketindeki dosyaları bulunduğunuz klasöre açmak için:
$ unrar e dosya.rar
.rar paketinin içini görmek için:
$ unrar l dosya.rar
.rar paketindeki dosyaları klasör bilgileriyle açmak için:
$ unrar x dosya.rar
.rar paketinin bütünlüğünü kontrol etmek için:
$ unrar t dosya.rar
Not: unrar’ı kurduktan sonra Ubuntu’da Arşiv Yöneticisini kullanarak .rar dosyalarını açabilirsiniz.