11 Aralık 2011 Pazar

Kendi Hidrojen Yakıt Hücreni Yap


Kendi yakıt hücreni yap
Yakıt hücreleri, kimyasal reaksiyon yoluyla elektrik üreten ve yakıt olarak hidrojen, metanol gibi maddeler kullanan cihazlardır. Hidrojen yakıt hücreleri yan ürün olarak sadece su üreten son derece çevre dostu cihazlardır.
Hidrojen yakıt hücreleri ilk olarak uzay mekikleri ve diğer yüksek teknoloji uygulamalarında temiz ve etkili güç kaynağı gerekli olduğu zaman kullanılmaya başlandı. Ama günümüzde hidrojen yakıt hücreleriyle çalışan arabalarla, otobüslerle  seyahat ediyoruz.
Sizde evinizde 10 dakikada basit bir hidrojen yakıt hücresi nasıl yapılır öğrenecek ve hidrojenle  oksijen birleşerek nasıl temiz bir elektirik enerjisi üretir kendi gözlerinizle göreceksiniz.
Malzemeler:
  • 38 cm uzunluğunda platin kaplı nikel tel veya saf platin tel
  • Bir adet tahta çubuk. Magnum dondurmalarının çubukları olabilir
  • 9 voltluk pile uygun uçlu kablo
  • Bir adet 9 voltluk pil
  • Biraz bant
  • Bir bardak su
  • Bir adet voltmetre
malzemeler
Yapılışı:
Öncelikle platin kaplı teli 2 parçaya kesin ve her iki parçayıda bir tornavida ya da çivi yardımıyla sarmal hale getirin. Bu ikisi bizim yakıt hücremizin elektrotları olacak.
sarmal
İkinci aşamada kabloların iki tarafını da ikiye kesiyoruz ve kesik uçların izolasyonlarını sıyırıyoruz. Daha sonra resimde görüldüğü gibi çıplak uçları platin elektrotların üzerinde büküyoruz ve hepsini tahata çubuğa yapıştırıyoruz.
elektrot bileskesi
Son olarak çubuğu bir bardak suyun üzerine elektrotlar büyük oranda suya girecek kadar yapıştırıyoruz. Büktüğümüz kablo uçları suya kesinlikle değmemeli. Yani sadece platin tel suyun içinde olmalı.
Şimdi kırmızı kabloyu voltmetrenin pozitif terminaline bağlıyoruz ve siyah kabloyu da negatif terminaline bağlıyoruz. Bu noktada voltmetre “0” voltu okumalıdır. 0,01 gibi çok ufak değerdeki bir voltaj da kabul edilebilir.
0_volt
Yakıt hücremiz artık tamamlandı.
Yakıt hücremizi çalıştırmak için hidrojen baloncuklarının bir elektroda, oksijen baloncuklarının da diğer elektroda tutunmasını sağlamamız gerekir. Bunun sağlamanın çok kolay bir yolu var. 9 voltluk pili klipse değdirip çekmek yeterli olacaktır.
Pili klipse değdirmek elektroliz adı verilen bir işlemin oluşmasına yani suyun atomları olan hidrojen ve oksijene ayrışmasına neden olacaktır. Pil takılıyken elektrotlarda baloncuklar oluştuğunu görebilirsiniz. İşte bunlar hidrojen ve oksijen baloncuklarıdır.
baloncuk
9_volt_4
Şimdi pili çıkartıyoruz. Eğer platin tel kullanmıyor olsaydık voltajın tekrar “0” değerine düşmesini beklerdik çünkü artık herhangi bir elektrik kaynağıyla bağlantımız yok. Fakat voltaj “0” değerine düşmüyor.
Platin katalizör görevi görerek hidrojen ve oksijenin tekrar birleşmesini sağlar.
Hidroliz reaksiyonu tersine döner. Hücreye elektrik vererek suyu ayırmak yerine hidrojen ve oksijen birleşerek tekrar su oluşturur ve elektrik üretir.
iki_volt
Yakıt hücremizden ilk başta 2 volta yakın bir değer alırız. Baloncuklar patladıkça, suyun içerisinde çözüldükçe veya reaksiyon tarafından kullanıldıkça voltaj düşer. Voltaj ilk başta hızlı düşer daha sonra düşüş yavaşlar.
yarim_volt
Birkaç dakika sonra baloncuklar sadece elektrik üretmek amacıyla reaksiyon tarafından kullanıldığından voltaj daha yavaş düşmeye başlar.
Gördüğünüz üzere 9 voltluk pilden elde ettiğimiz enerjiyi hidrojen ve oksijen baloncukları olarak depoluyoruz.
Hidrojen ve oksijeni farklı bir kaynaktan elektrotlara besleyerekte elektrik alabiliriz. Yada gün boyunca bir güneş paneli yardımıyla elektroliz yaparak elde ettiğimiz hidrojen ve oksijeni gece elektrik üretmek için kullanabiliriz. Dahası gazları elektrikle çalışan arabalardaki yüksek basınçlı bir tankta depolayıp, arabanın ihtiyacı olduğu elektiriği yakıt hücresinden üretmesini sağlayabiliriz.
Nasıl oluyor?
Bu projede süregelen iki konu var. Birincisi elektroliz yani suyun hidrojen ve oksijene ayrışması ve ikincisi bu gazların tekrar birleşerek elektrik üretmesi.
Pilin negatif kutbuna bağlı olan elektrot pil tarafından itilen elektronlara sahiptir. Buradaki dört elektron dört su molekülüyle birleşir. Bu dört su molekülünün her biri iki molekül hidrojen oluşturmak için bir molekül hidrojen atomu bırakır ve geriye dört negatif yüklü OH- iyonu salar.
negatif elektrot
Hidrojen gazı elektrotda baloncuk şeklinde ortaya çıkar ve negatif yüklüler negatif yüklü elektrottan göç ederler.
Diğer elektrotta pilin pozitif kutbu su moleküllerinden elektronları çeker. Su molekülleri pozitif yüklü hidrojen atomlarına ve oksijen moleküllerine ayrışır. Oksijen molekülleri baloncuk şeklinde toplanır ve protonlar pozitif yüklü elektrottan göç ederler.
pozitif elektrot
Protonlar negatif elektrottaki OH- iyonlarıyla birleşerek tekrar su moleküllerini oluştururlar.
Yakıt Hücresi
Pili çıkarttığımız zaman baloncuk şeklinde elektroda tutunan hidrojen molekülleri platinin katalitik özelliğiyle kırılarak pozitif yüklü hidrojen iyonlarını (H+ veya proton da denir) ve elektronları oluşturur.
fc negatif
Diğer elektrotta platin yüzeye tutunan oksijen baloncukları metalden elektron çeker ve daha sonra sudaki hidrojen iyonalarıyla( diğer elektrottaki reaksiyondan) su oluşturmak için birleşir.
fc_pozitif
Oksijen elektrodu her  oksijen molekülü için iki elektron kaybetti. Hidrojen elektrodu her hidrojen molekülünden iki elektron kazandı. Hidrojen elektrodundaki elektronlar pozitif yüklü oksijen elektroduna çekildi. Elektronlar sudan çok metalden daha iyi geçtiklerinden teli tercih ederler ve elektrik akımını telden alırız. Teldeki elektrikte bir ampulu aydınlatmada kullanılabilir.

8 Aralık 2011 Perşembe

Balon ile hava fotoğrafçılığı sistemi yapımı

http://makezine.com/24/ballooncam/ adresinden de ulaşabileceğini proje ile hava fotoğrafçılığı konusunda meraklı olan arkadaşlara belki vesile olurum. Bu proje ile helyum balonlara bağlı fotoğraf makinası ile havadan fotoğraflar çekebileceksiniz.
Fotoğraflar entegre içerisindeki özel yazılım sayesinde otomaik olarak çekilecek.
Balonlar bir ip ile yere bağlıdır.

Tetikleyici devre aşağıdaki gibi olmalıdır. Bu devre PICAXE08M entegresi ile programlanmakta ve istediğiniz zaman aralığında mini fotoğraf makinasını tetiklemektedir.
Öncelikle yapmamız gereken aşağıdaki devreyi dizerek uygun bağlantıları yapmaktır. Devrenin pdf haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Devrenin sıralanmış ve monte edilmiş hali.
Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Bu devremizdeki entegreyi (PICAXE) programlamak ve programı entegreye atmak için http://www.rev-ed.co.uk/picaxe adresinden programı indirip bilgisayarınızda çalıştırınız. Bu programda çalıştırmak üzere fotoğraf makinasını tetikleyen 2 programı buraya1 yada buraya2 tıklayıp indirebilirsiniz.

Bu entegreyi ve devreyi ayarladıktan sonra mini fotoğraf makinası bulup onu biraz modifiye etmeniz gerekecektir.
Mini fotoğraf makinamız bu, tek kalem pille çalışıyor, öncelikle bu makinanın dış kabını söküp çıkartıyoruz.
Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Fotoğraf makinasının vidalarını söküp, denklanşörünün olduğu yere ulaşıp, denklansör düğmesinin kablolarını uzatarak, üstteki devreye bağlayacağız.
Kendin Yap
Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Fotoğraf makinasının denklanşörünün kablolarını lehim ile uzatıyoruz.

Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

CD yada DVD ye aşağıdaki gibi delik açıp üstüne kutu bağlıyoruz. Fotoğraf makinamızı CD nin deliğinden aşağıyı görecek şekilde sabitliyoruz.

Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Üst kısımdaki kutuda elektronik tetikleyici ve pil, altta ise fotoğraf makinasının kendisi var.
Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Daha sonra bu düzeneği içi helyum dolu balonlara bağlayıp ip ile yukarıya doğru salıyoruz. Bu arada tetikleyici devremiz belli aralıklarla fotoğraf çekmeye devam ediyor.

Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Balon ile hava fotografçiligi sistemi yapimi : www.KendinYapSitesi.com

Detaylar için http://makeprojects.com/Project/Balloon-Imaging-Satellite-/307/1 adresinden yararlanabilirsiniz.

Bu projede devre kurmak yerine, uzaktan kumanda yardımı ile de çekim yapabilirsiniz. Bu sizin yaratıcılığınıza kalmış.

 
 kaynak:http://goo.gl/WT4be

Facebook, '2011 En'ler listesini' yayımladı

1 milyara yaklaşan kullanıcı sayısı ile dünyanın en büyük sosyal oluşumu olan Facebook, 2011 yılının 'en'ler listesini yayımladı.
Kullanıcıların durum güncellemelerinden hesaplanan 'Facebook Memology 2011' verilerine göre, yıl içerisinde dünya genelinde konu edilen ilk 10 kişi ve olay şunlar:
Facebook, 2011 Enler listesini yayımladı facebook logo
  • Usame bin Ladin’in ölümü
  • Green Bay Packers’ın Super Bowl’u kazanması
  • Casey Anthony’nin beraat etmesi
  • Charlie Sheen
  • Steve Jobs’un ölümü
  • İngiltere Kraliyet Düğünü
  • Amy Winehouse’un ölümü
  • Call of Duty: Modern Warfare 3 oyunu
  • Libya’da askeri harekatın başlaması
  • Irene Kasırgası

Bunun yanısıra önemli bulduğumuz diğer bazı Facebook gelişmelerini alt alta sıralayacak olursak…
  • Galatasaray ile Fenerbahçe sayfası en hızlı büyüyen takımlar listesine sırasıyla 9 ve 10. sıradan girmeyi başarmışlar.
  • Bu yıl 'planking' pozlarında (farklı yerlerde yüz üstü yatar halde çektirdikleri fotoğraf) patlama yaşanmış.
  • Yılın en çok konuşulan oyuncuları Megan Fox ile Vin Diesel olmuş
  • En popüler sinema filmi Harry Potter, TV programı ise Dr. House.
  • En çok konuşulan müzisyen Rihanna ile Bob Marley. (Lady Gaga ancak 7. sırada yer bulabilmiş kendine.)
  • En popüler sporcu (tabii ki) Messi! Hemen akabinde (bir tabii ki daha!) Cristiano Ronaldo geliyor. Bu arada inanması güç ama 'Majesteleri MJ' jübilesinin onca yıl ertesinde bile halen 6. sırada geliyor.
  • En popüler haber kaynağı ise CNN seçilirken, ezeli rakibi BBC 9. sırada yer almış.
Tüm listeye buradan erişebilirsiniz.
kaynak: http://www.pclabs.com.tr/2011/12/08/facebook-2011-enler-listesini-yayimladi/

26 Kasım 2011 Cumartesi

İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?

Sun'ın yıllardır sloganı vardır: Ağ, bilgisayardır (Network is the Computer). Bugün birden fazla kullanıcının bulunduğu bir ortamda ağ kurmayana kız vermiyorlar. :)
Şaka bir yana, iki bilgisayarın arasında ağ kurmanın bir sürü nedeni olabilir. Bu işi yapmanın birden fazla yolu da var. En kolay yöntem bir switch satın alıp bağlamak. Bu zaten birden fazla kullanıcının İnternet çıkışı gerçekleştirdiği ortamlarda her zaman ya ekstra switch ile ya da zaten çoklu Ethernet portu taşıyan modemlerle genellikle yapılıyor. Ancak bu pek taşınabilir bir yöntem değil. Bu yazıda arada bir switch ya da benzeri aygıt olmadan iki bilgisayarı birbirine bağlamayı anlatıyoruz. Böylece çantanıza rahatlıkla sığacak bir kısa kabloyla gittiğiniz her yerde iki bilgisayar arası (mesela sizin dizüstü bilgisayarınız ve kız arkadaşınızın masaüstü bilgisayarı arası) ağ kurabileceksiniz.
Bu iş için bilgisayarlar dışında gereken tek şey birkaç TL'lik bir Ethernet kablosu. Hatta eğer düzenli olarak ağlarla ilgileniyorsanız metresini 50 kuruş gibi fiyatlara aldığınız kablonuzu kendiniz bile basabilirsiniz -bu rehberin konusu değil, onu nasıl yapacağınızı da anlatacağız. :)

İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur? Cat 5 550x412
Şekildeki kablo sekiz damarlı bir ethernet kablo olup saniyede 1 Gbit'lik veriyi taşıyabilmektedir. Eğer kablo ucundaki konnektörde şekildeki gibi 8 değil de 4 farklı kablo (bu durumda sonlandırmadaki pinlerden 4 tanesi boş olacaktı) olsaydı kablo saniyede 100 Mbit'lik veri taşıyabilecekti. Bunu anlatmamızın sebebi eğer dosya aktarımı vb. bir amaç için ağ kuracaksanız ve her iki uçta da gigabit ethernet kartlarına sahipseniz gigabitlik bir kablo yardımıyla çok daha yüksek veri hızlarına ulaşabilirsiniz.
Bu noktada biraz daha detaya girelim: Eğer 100BASE-TX yani 100 Mbit'lik ethernet kartlara sahip bilgisayarları birbirine bağlayacaksanız edineceğiniz kablo tipine de dikkat etmeniz gerekiyor. Bu durumda crossover (çapraz) ethernet (UTP) kablo kullanarak ağ kurmanız gerekmektedir. Aksi halde iki birim arasında link kurulur fakat veri akışı sağlanamaz. Fakat günümüzde birçoğumuzun evlerinde ve ofislerinde 1000BASE-T (Gigabit ethernet) standardını destekleyen ağ kartlı bilgisayarlar bulunuyor. Bu standardın artısı da Otomatik MDI/MDI-X Yapılandırması yardımıyla uç birimleri düz kablo ile bağlasanız dahi ethernet kartlarının çaprazlama işlemini otomatik olarak yapabilmeleri. Kısacası gigabit ethernete sahipseniz switch, ADSL modem, vb… ağ cihazlarına bağlanırken kullandığınız ethernet kablolarını iki bilgisayar arası ağ kurma işleminde rahatlıkla kullanabilirsiniz, aksi durumda ise çapraz bir kablo edinmeniz gerekmekte.
Kablomuzu edindikten sonra yapmamız gereken kabloyu iki uç birimin ethernet portlarına takıp bilgisayarları aynı alt ağa almak:
İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?
İki bilgisayarı aynı alt ağa alabilmek için her iki makinede ethernet kablonuzu bağladığınız bağdaştırıcınızın özelliklerine erişerek Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) bölümünü seçerek özellikler düğmesini kullanmanız gerekiyor. Bu bölümde yapmamız gereken sadece IP adresi ile Alt ağ maskesi tanımlamalarını yapmak. İnternet veya ağ dışı erişim yapmayacağımız için diğer bölümlerle ilgilenmiyoruz. Her iki bilgisayarda bu bölümlere sırasıyla;
PC1
IP adresi: 192.168.1.1
Alt ağ maskesi: 255.255.255.0
PC2
IP adresi: 192.168.1.2
Alt ağ maskesi: 255.255.255.0
yazmanız yeterli. Bu basit işlemin ardından ağınız kurulmuş oluyor. Bu işlemin tek espirisi yönlendirici, erişim noktası gibi bir cihazımız olmadığı için otomatik IP adresi ve ağ maskesi alamıyoruz (DHCP üzerinden), dolayısıyla bu tanımlamaları kendimiz el ile yapıyoruz. Zaten dikkat ederseniz IP adresini yazdıktan sonra söz konusu IP adresi için varsayılan alt ağ maskesi bile otomatik olarak yazılmaktadır. Ayrıca bu bize doğrudan IP adresi üzerinden ulaşırken kolaylık sağlayacak; Windows'un "kafasına göre" (tabii hazır bir düzen dahilinde) seçtiği IP numaralarını değil, kendi verdiğimiz ve dolayısıyla bildiğimiz IP adreslerini kullanıyor olacağız.
İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur? asc
Her iki PC'de de bu işlemi yapmanızın ardından Gönderilen ve Alınan paketlerde hareketlilik olacaktır.
Bu işlemin ardından ağımızın çalışıp çalışmadığını basit bir pingleme operasyonu ile denetleyebilirsiniz. Bu işlem için komut satırına erişerek;
ping hedefin IP adresi
örn;
ping 192.168.1.1
komutunu yazarsanız iki uç birim arasında iletişim olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?
Kurduğunuz ağda dilerseniz oyun oynayabilir veya dosya paylaşımında bulunabilirsiniz:
İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?
Çalıştır'a hedef IP adresini başına iki tane ters taksim işareti koyarak yazarsanız hedef bilgisayara erişebilir ve Windows dosya paylaşımından faydalanabilirsiniz.
İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?
Gigabit ethernet kartına sahip iki uçbirim arasında sekiz damarlı UTP kablo kullanarak yaptığımız örnek bir testte saniyede 32 MB veriyi aktarabildik ki bu hız 100 Mbit'lik bağlantıyla elde edebileceğinizin 5-6 katı civarında. Bu sebeple harici disk vb… opsiyonlarınız yoksa yüklü dosya transferleri için de son derece mantıklı bir çözüm gigabit ethernetten yararlanmak.
Küçük bir paragrafla da yaşayabileceğiniz olası sorunlara değinelim. IP adreslerini doğru olarak verdiğinizden eminseniz, buna karşın pingleme, dosya paylaşımı, kurduğunuz oyunda birbirinizi görememe gibi sorunlarla karşı karşıya iseniz öncelikli olarak eğer üçüncü parti bir antivirüs programı kullanıyorsanız onun güvenlik duvarı ayarlarını böyle bir yazılıma sahip değilseniz de windows'un kendi güvenlik duvarının ayarlarını gözden geçiriniz. Çoğu zaman oyunlar, dosya paylaşımı, hatta ve hatta bazen ping gibi ufak operasyonlar bile güvenlik duvarlarınca engellenebiliyor. Daha başka bir sorun ise; dosya paylaşım alanının kök dizinine girebilmeniz; fakat kullanmak istediğiniz herhangi bir dosyaya erişmek istediğinizde yetki kısıtlaması nedeniyle erişimin engellenmesi olabilir. Bu durumda da paylaştığınız dosyanın özellikler menüsünü kullanarak çeşitli kullanıcılar için dosya erişim haklarını düzenlemeniz gerekmektedir. Nadiren karşılaşabileceğiniz başka bir sorun ise fiziksel olarak bağlantının olmasına (ethernet kartlarının ışıklarının yanması) karşın hiçbir şekilde iletişimin kurulamaması olabilir. Eğer güvenlik duvarlarının erişimi engellemediğinden eminseniz ethernet kablonuzda temassızlık olması muhtemeldir. Kablo değiştirerek yola devam edebilirsiniz :).
Bu yazımızda forumlarda sık sık sorulan, çoğu zaman sağlıklı cevaplar alınamayan temel bir işlemi anlatmaya gayret ettik. Ağ kurma işlemi kablosuz ağ kartlarına sahipseniz çok daha basit şekilde ve tamamen ücretsiz olarak da yapılabilir :). Buna karşın, kablolama sorun teşkil etmiyorsa düşük gecikmeler ve maksimum veri akışı için kablolu erişimin değerine paha biçilemez, bizce… Yazıda örneklediğimiz yapı genişletilebilir de; örneğin çift ethernet kartlı PC'lere sahipseniz bu yolla N adet bilgisayarı birbirine bağlayabilirsiniz -bilgisayarlarda ethernet kartlarını köprüleyerek, tabii PC sayısı arttıkça kablo karmaşası da artacaktır. Öte yandan ICS (internet erişim paylaşımı) yardımıyla bağladığınız bilgisayarları ortak bir soket üzerinden internete çıkarmanız da mümkün…
 Sinan Atan

 kaynak:http://www.pclabs.com.tr/2010/05/16/iki-bilgisayar-arasinda-ag-nasil-kurulur/

18 Kasım 2011 Cuma

Linux’te .rar Dosyaları Açmak

 aşşağıdakilerin yerine 7zip programınıda yükleyebilirsiniz.

Linux’te .rar dosyalarını açabilmeniz için unrar’ı yüklemeniz gerekiyor. Standart yüklü paketlerden değil maalesef.
unrar’ı kurmak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.
Debian/Ubuntu dağıtımlarında:
$ apt-get install unrar
Fedora dağıtımında :
$ yum install unrar
FreeBSD dağıtımında:
$ pkg_add -v -r unrar
Eğer yukarıdakilerin hiç biri sizin için uygun değilse bu durumda resmi rarlab sitesi‘nden kurulum paketini indirip kurmanız gerekecek:
$ cd /tmp
$ wget http://www.rarlab.com/rar/rarlinux-3.7.1.tar.gz
$ tar -zxvf rarlinux-3.7.1.tar.gz
$ cd rar
$ cp rar unrar /bin
.rar paketindeki dosyaları bulunduğunuz klasöre açmak için:
$ unrar e dosya.rar
.rar paketinin içini görmek için:
$ unrar l dosya.rar
.rar paketindeki dosyaları klasör bilgileriyle açmak için:
$ unrar x dosya.rar
.rar paketinin bütünlüğünü kontrol etmek için:
$ unrar t dosya.rar
Not: unrar’ı kurduktan sonra Ubuntu’da Arşiv Yöneticisini kullanarak .rar dosyalarını açabilirsiniz.